Annons

Annons

Här är årets tandläkarstudenter 2018

– Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.

Varje år utser de fyra tandläkarutbildningarna i Sverige var sin student som mottagare av Dentatus pris. Förutom äran, får studenterna 10 000 kronor vardera i samband med årets odontologiska riksstämma i Göteborg i november.
Jonathan Wiberg är årets student i Stockholm.
– Det känns fantastiskt roligt och jag är väldigt stolt över att få en så fin utmärkelse, framförallt när jag går i en kurs där alla är otroligt skickliga, säger han.
Varför tror du att du får priset?
– Odontologi är det roligaste jag vet! Det har gjort mig ambitiös och väldigt nyfiken som student och jag vill alltid lära mig mer. Sedan är jag perfektionist till tänderna, vilket jag hoppas att mina patienter och personalen på institutionen har märkt och uppskattat. Jag tror att jag får priset för att jag verkligen brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter.
Vad ska du använda pengarna till?
– Jag ser fram emot att äta en riktigt trevlig middag med mina närmsta kursare och chansen är stor att jag beställer hem några kompositpenslar, ett krosspolariserande filter eller går en kirurgikurs i vår.
I prismotiveringen beskrivs Jonathan Wiberg som nyfiken, ödmjuk, ansvarstagande och empatisk. Han tillämpar teoretiska och kliniska kunskaper på ett ”synnerligen moget och omdömesgillt sätt” och har en ”utomordentlig förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar”.
Stina Jacobsson är årets student i Umeå.
– Jag blir fantastiskt glad och uppmuntrad av att få priset! Jag känner mig hedrad som fått priset bland alla mina duktiga kursare, säger hon.
Varför tror du att du får priset?
– Jag har haft förmånen att jobba både före och under min studietid på min pappas klinik hemma i Lycksele. Där har jag lärt mig otroligt mycket som jag har haft glädje av i skolan. För mig är det viktigt att hela patienten blir sedd och att den vård jag ger är långsiktig och hållbar. Jag hoppas att det är något som ligger till grund för motiveringen som jag har fått.
Vad ska du använda pengarna till?
– Jag kommer bjuda min familj på något skoj här framöver. De har verkligen stöttat mig på olika sätt under de här fem åren. Sen kanske jag unnar mig själv något kul – kanske ett par dyra skor!
Enligt prismotiveringen är Stina Jacobsson ”driven, lyhörd och har en god förmåga till analys, bedömning och kritiskt tänkande”. Hon har goda teoretiska kunskaper, är ödmjuk och duktig på kliniken och bemöter patienterna på ett trevligt sätt.
Mathilda Ramqvist är årets student i Malmö.
– Jag blev väldigt överraskad när jag fick samtalet om priset och jag känner mig väldigt glad och hedrad, säger hon.
Varför tror du att du får priset?
– Jag tror att det märks på mig att jag verkligen trivs med min utbildning, både praktiskt och teoretiskt. Jag lägger ner mycket tid och engagemang för att göra mitt bästa och även för att utvecklas. Det känns kul att det uppmärksammas.
Vad ska du använda pengarna till?
– Det blir minst en flaska god champagne och resten får jag fundera vidare över.
Enligt prismotiveringen är Mathilda Ramqvist engagerad i sin utbildning, har goda teoretiska och kliniska kunskaper och är skicklig på kliniken. ”Sålunda äger Mathilda många av de värdefulla egenskaper som är en förutsättning för att bli en bra representant för vårt yrke”, står det i motiveringen.
Lamija Alibegovic är årets student i Göteborg.
– Det känns väldigt roligt och hedrande att bli vald till årets student. Jag blev chockad när jag fick samtalet, men också glad och stolt. Det är kul att ens arbete uppskattas och uppmärksammas, säger hon.
Varför tror du att du får priset?
– Jag tycker att yrket är intressant och roligt och jag gillar mötet med patienten. Jag tror att detta speglas i arbetet jag utför. Jag tror även att jag får priset för att jag gillar att lära mig nya saker och att utvecklas, men framför allt hoppas jag att de som har nominerat mig tycker att jag är en trevlig kollega och kurskamrat.
Vad ska du använda pengarna till?
– Pengarna går nog till en resa efter examen, innan arbetslivet sätter igång på riktigt.
I prismotiveringen står det bland annat att Lamija Alibegovic har ”ett mycket fint patientomhändertagande” och att ”arbetet sker både strukturerat och självständigt”. Hon beröms också för ”ett mycket gott bemötande mot kolleger och personal.”
Janet Suslick

Upptäck mer