Annons

Annons

Hon får priset för bästa avhandling

– Det känns som att jag svävar på moln. Det är en oerhörd bekräftelse, säger Maria Garoff, som får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.

Prisutdelningen var i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma den 15 november.
Maria Garoff är specialist i odontologisk radiologi i Umeå och har skrivit en doktorsavhandling om karotisförkalkningar i panoramaröntgenbilder.
Från början hoppades hon att det skulle gå att diagnostisera karotisstenos, en omfattande förträngning i karotiskärlen, med hjälp av panoramaröntgenbilder, men så enkelt är det inte.
I dag ser Maria Garoff karotisförkalkningar som ett allmänt tecken på ateroskleros och fokuserar mer på kopplingen till hjärtkärlsjukdom i stort och inte enbart till stroke.
35 000 kronor
Prissumman är 35 000 kronor.
– Hemifrån har det kommit önskemål om att köpa en värsting till radiostyrd bil och ytterligare en solresa. Jag ställer mig något tveksam till förslagen, men det skulle vara roligt om jag får spendera pengarna till viss del ”irrationellt”.
Andra tänkbara alternativ är en ny dator eller en odontologisk röntgenkonferens i Schweiz som hon vill delta i.
– Jag hoppas få fram nya forskningsresultat till årsskiftet och i så fall skulle vilja presentera på konferensen i Schweiz.
Läs mer om Maria Garoff och hennes forskning här.
Janet Suslick

Upptäck mer