Det var ju inte chef hon skulle bli, utan pedodontist.

Maria Mathioudaki
Ålder: 46 år.
Bor i: Oxie utanför Malmö.
Familj: Man och två söner.
Utbildning: Tandläkarexamen 2000, Malmö.
Chefskarriär: Klinikchef vid flera olika kliniker i Malmö.
Yrke: Divisionschef väst vid Folktandvården Skåne.
Fritid: Fotboll, har spelat själv, men nu är det sonen som spelar. Håller på Malmö FF.
På nattduksbordet: Självbiografier och deckare.
– Men jag halkade in på chefsbanan och har nu varit chef i tio år, säger Maria Mathioudaki, divisionschef väst vid Folktandvården Skåne.
Hon är nominerad till ledarskapspriset Guldkransen, som årligen delas ut till landets bästa vård- och omsorgschef av fackförbundet Ledarna. Nomineringen inleds med: ”Hon får oss att tillsammans som ett professionellt fotbollslag springa mot målet.”
– Jag tror på att vi som jobbar tillsammans är ett lag där byggstenarna är tydlig kommunikation och öppenhet. Det skapar tillit, som i sin tur skapar samhörighet och trygghet. För mig är detta nyckeln till att bygga framgångsrika lag.
Att fotboll dyker upp som analogi är kanske ingen slump. Maria Mathioudaki har ett stort fotbollsintresse, och spelade själv fotboll tills hon var i de övre tonåren.
”Som ledare är det min uppgift att skapa förutsättningar för att andra ska lyckas.”
Hon talar om att coacha, att utmana och motivera sina anställda. Att hitta varje persons drivkraft.
– Som ledare är det min uppgift att skapa förutsättningar för att andra ska lyckas. Att se kollegor växa och ta sig an uppgifter som de inte trodde var möjliga är verkligen en obeskrivlig känsla.
Hon berättar om hur hon agerar när hon ser att en medarbetare skulle passa i en viss roll. Hur hon kanske planterar tanken på en ny inriktning genom att fråga ”vad skulle få dig att tycka att det är roligt?”, och därefter introducerar den nya rollen stegvis och är med och peppar.
Intern ledarskapsutbildning
För Maria Mathioudaki började chefsbanan just så för ungefär 15 år sedan. Hennes dåvarande chef började involvera henne mer och mer i verksamheten. Till exempel fick hon hålla i klinikmöten och arbeta med klinikens budget. När hon var föräldraledig ringde chefen upp och sa: ”Jag har anmält dig till den interna ledarskapsutbildningen.”
– Jag är väldigt plikttrogen, så jag gick dit. Men tankarna på att bli chef hade inte riktigt landat hos mig än, och jag kom inte in.
Året efter anmäldes hon igen. Tanken på ledarskap hade då börjat gro och hon kom in, men sedan dröjde det några år innan hon satsade på att bli chef.
– Jag trivdes så bra där jag var men sedan kände jag att det var dags att göra något nytt. Så jag sökte mig vidare.
Hitta drivkraften
Hon har gått flera ledarskapsutbildningar, bland annat en UGL-utbildning, Folktandvården Skånes ledarskapsutbildning Förebild, och även haft en personlig coach i sitt ledarskap.
– Allt handlar om att jobba med sig själv. Att ta vara på det man är bra på, förstå hur man uppfattas av andra och hitta det man behöver utveckla. Min coach utmanade mig till exempel att aktivt lyssna, att verkligen lyssna.
Hon coachar själv sina anställda och försöker hitta drivkraften hos var och en.
– Alla har någonting, någon talang, något man är bra på och tycker är roligt. Det gäller som chef att hitta det. Det är också viktigt att alla jag jobbar med känner sig sedda. Det kräver tid och engagemang att få en personlig koppling till alla medarbetare, att komma nära och känna till det vardagliga.
Chef för fjorton klinikchefer
I dag är hon chef för fjorton klinikchefer inom Folktandvården Skåne, och tycker att det är en lagom stor grupp.
Maria Mathioudaki ser ledarskap som att ha visioner, att engagera och att leverera. Att förmedla värderingar och mål för verksamheten och skapa förutsättningar för att nå målen.
– När man har byggt ett lag som känner sig självständiga, ser riktningen och vet målen, då har man lyckats med sitt ledarskap. Då kan man luta sig tillbaka och njuta. Det är viktigt att bibehålla den goda relationen med teamet hela tiden, och det gör man genom att till exempel fika … (skratt).
”Jag skulle anmäla mig för att jobba på regionens covid-klinik nu i våras, men intresset bland personalen var jättestort så jag behövdes inte.”
I sin tidigare roll som klinikchef kunde hon hoppa in och arbeta kliniskt ibland då det saknades tandläkare på kliniken, men som divisionschef får det kliniska arbetet stå tillbaka.
– Jag skulle anmäla mig för att jobba på regionens covid-klinik nu i våras, men intresset bland personalen var jättestort så jag behövdes inte. Jag är stolt och lycklig över att jobba i en organisation där personalen är så engagerad och snabb att ställa upp när det behövs. Det är en av anledningarna till att jag trivs så bra och har jobbat inom Folktandvården Skåne i 20 år.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.