
Foto: Colourbox
Personer med psykisk ohälsa kan ha svårt att på egen hand sköta sin munhygien och hålla kontakten med tandvården. Samtidigt kan påverkad munhälsa öka risken för psykisk ohälsa.
I en ny översikt konstaterar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, att det finns en vetenskapligt fastställd koppling mellan psykisk ohälsa och påverkad munhälsa.
Man har också undersökt den sammanställda vetenskapliga kunskapen om vilka insatser inom psykiatri, primärvård och tandvård som kan leda till förbättrad psykisk hälsa respektive munhälsa. Här konstaterar myndigheten att det behövs mer forskning.
Ylva Ginsberg, specialistläkare i psykiatri och docent i psykiatri vid Karolinska institutet, har varit sakkunnig i projektet, konstaterar dock att de ”relativt få” systematiska översikter som finns tyder på att tandvårdsinsatser kan förbättra den psykiska hälsan.
– Dessutom kan insatser från psykiatrin och primärvården förbättra munhälsan hos personer med psykisk ohälsa. Aktörerna på tandvårdssidan, inom psykiatrin och i primärvården behöver därför hitta sätt att samverka kring gemensamma patienter, säger hon, i ett pressmeddelande.
Resultaten av SBU:s översikt finns publicerade i fyra interaktiva kartor presenterade ur tandvårdens respektive primärvårdens och psykiatrins perspektiv.