Annons

Annons

Lagren tryter även hos Folktandvården i Uppsala

Materielkrisen till följd av leveransproblemen hos Apotekstjänst AB inom Region Uppsala påverkar inte bara vårdcentraler utan också tandläkarmottagningar i länet.

Flera sjukhus i landet, bland annat i Uppsala Västerås och Eskilstuna, har infört stabsläge till följd av leveransproblem av sjukvårdsmaterial som handskar, munskydd, ytdesinfektionsmedel och hygienprodukter. Men det drabbar snart också tandvården. Enligt svt.se vittnar en tandläkarmottagning inom Folktandvården i Uppsala om att de snart har slut på handskar och munskydd.
– Då får man handla via annan leverantör eller kontakta en annan klinik, säger Gunilla Swanholm som är tandvårdsdirektör i Region Uppsala till svt.
Hon berättar att verksamheten än så länge inte har påverkats av leveransproblemen.
– Vi har olika dentalfirmor som vi använder oss av för vissa materiel. Sedan har vi omfördelat mellan klinikerna. Vi har fått signaler om att det kommer en leverans i morgon, säger hon.
I svt:s program Morgonstudion intervjuades på torsdagen även socialminister Lena Hallengren (S) om materialkaoset. Då lyftes det faktum att regionernas bristande avtal inte handlar om högteknologisk utrustning, utan om vardagliga förbrukningsvaror.
– Jag antar att alla regioner i landet undrar hur den här situationen har kunnat uppstå, det måste vi gå till botten med, sa Lena Hallengren (S).
Tandläkarförbundets tidigare ordförande Hans Göransson är tandläkare och rådgivare vid Folktandvården i Sörmland AB. Han säger till Tandläkartidningen att man i Sörmland så här långt klarat sig bra.
– Vi omfattas av samma avtal och vissa av våra förbrukningsprodukter ska vi ta via Apotekstjänst. I samråd med regionens krisgrupp valde vi direkt när krisen började att beställa dessa produkter från våra vanliga leverantörer. Utgångspunkten var att säkra verksamheten och hålla patientsäkerheten.

Upptäck mer