Annons

Annons

Lång väg till Ludvika

Lissabon–Malung–Ludvika. Lite krokig har vägen varit till karriärens första jobb för Rui Fabiano och ­Andreia ­Silva. Nu har Folktandvården Ludvika både en helt ny klinik och full bemanning av tandläkare.

Rui Fabiano möter upp i den nya kliniken centralt i Ludvika.

Rui Fabiano


– Det har gått förhållandevis enkelt att komma in i rutiner och arbetssätt här i Ludvika. Jag är glad över att jag tog chansen att arbeta i Sverige, ­säger han på grammatiskt korrekt och nästan brytningsfri ­svenska.
Med nio behandlingsrum och en lokallösning med separata personal- och patientytor är den en av Folktandvården Dalarnas allra modernaste kliniker.
Ludvikainvesteringen är också den senaste delen av strategin i Dalarna att koncentrera tandvården i större och medelstora orter till en större klinik. I Ludvika fanns fram till våras även en klinik på lasarettet i utkanten av tätorten.

Ann-Charlotte Järlinge


– För oss är den en väldigt bra lösning och för första gången på länge har vi inte heller några vakanser bland tandläkare, säger verksamhetschefen Ann-Charlotte Järlinge.
Rui Fabianos och Andreia Silvas vägar korsades under språkutbildningen i Malung, som Tandläkartidningen skrev om i nummer 1/2017.
Redan då var det förutbestämt att de skulle börja jobba i Ludvika efter ”språkexamen” och förra hösten fick de klart med svensk legitimation.

Andreia Silva


– En sak man slås av är att allt är så planerat i Sverige, både när det gäller personal och patienter. Under det år som gått har vi kunnat få handledning och vidare­utbildning i Falun på den special­klinik som byggts upp där. Så det har ändå gått smidigt att bygga upp klinisk erfarenhet, trots att det är först nu som vi är fullt bemannade, säger Andreia Silva.
Ann-Charlotte Järlinge flikar in:
– Det har varit tufft under vintern genom förändringen med en ny storklinik som tagit resurser. Lokalt har därför handledningsresurserna varit begränsade för Andreia och Rui och det är mycket tack vare deras egen kunnighet och arbetsinsats som de kommit in i jobbet så bra.

50 procent EU-tandläkare

Ludvikakliniken är det tydligaste exemplet i Dalarna på betydelsen av tandläkare med examen från annat EU-land. Samtliga sju tandläkare har sådan bakgrund: fyra med ­examen från Portugal, två från Grekland och en från Polen.
Bland länets allmän­tand­läkare är närmare 50 procent EU-tandläkare med ett 30-tal portugiser som största gruppen.

Karin Gunnars Hellgren


– Det är inte bara vi som ser värdet av sydeuropeiska tand­läkare när vi har svårt att bemanna kliniker, främst på mindre orter. Flera andra folktandvårdsorganisationer gör det också och även folktandvårdsföreningen nationellt, som beslutat att fördjupa samarbetet med portugisiska lärosäten, ­säger tandvårdschef Karin Gunnars Hellgren.
– Det är olyckligt att det nya regelverket med hårdare språkkrav gör det svårare att rekrytera inom EU, men vår modell visar att det ändå är fullt möjligt om än lite mer omständligt än tidigare. Av de tolv tand­läkare som läste svenska på folk­högskolan i Malung är det bara en som lämnat, av personliga skäl.

Till Malung från Lissabon

Om kontrasten var stor att komma till internat i lilla Malung från storstaden Lissabon så är Ludvika med omkring 17 000 invånare åtminstone något ­större.
– Det går inte att komma ifrån att Ludvika är ­litet, men jag försöker resa ­ganska ­mycket på ledig tid och då tycker jag inte att man upplever det som ett problem, säger Andreia Silva.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag skulle gärna fortsätta utbilda mig till specialist och hoppas att den möjligheten kan finnas i Dalarna.

Stora pensionsavgångar

Karin Gunnars Hellgren tycker att den ljusnande situationen på bemanningssidan är ett tecken på att organisationen ­klarat utmaningen med stora pensions­avgångar.
– Hela Dalarna har en åldersstruktur som skiljer sig från nästan hela Sverige i övrigt genom att vi ligger några år före med stora pensionsavgångar.
– Det har också varit problematiskt för oss med stora vakanser för ett par år sedan, men vi har samtidigt blivit duktigare på att rekrytera effektivt och det har gett resultat med en minskning av tandläkarvakanserna från 30 procent till ungefär 10.
Vilka är framgångsfaktorerna i det arbetet?
– Att styra resurserna rätt, och där är Portugal ett utmärkt land att jobba mot, med en svag arbets­marknad och bra utbildningar där 600 tandläkare tar examen årligen. Men det handlar också om att göra rätt intervjuer och kliniska tester och på det området tycker jag att vi arbetat fram en fungerande modell.

Upptäck mer