Annons

Annons

Nyheter 2024-05-30

Larm om arbetsmiljön på Ivo – nu lämnar generaldirektören

Foto: Stina Stjernqvist,TT samt Magnus Fröderberg, Ivo

I en intern rapport vittnar anställda på Ivo om tystnadskultur, toppstyrning och otrygghet. Nu lämnar myndighetens generaldirektör Sofia Wallström sitt uppdrag för en tjänst inom läkemedelsindustrin.

Det var efter ett larm om bristande arbetsmiljö på tillsynsavdelningen Sydväst vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som arbetsgivaren tillsatte en extern granskning.

I rapporten från företagshälsovården Feelgood, som utfört granskningen, blottläggs en hierarkisk och centraliserad organisation där personalens kompetens och kunskaper åsidosätts. På lång sikt är det ”förödande” eftersom personalens yrkeskunnande urgröps, skriver rapportförfattarna.

I grunden är myndigheten dåligt organiserad och medarbetare ofta utlämnade till sig själva, konstateras i rapporten. Bland annat saknas det gemensamma riktlinjer och stödstrukturer, medarbetarna görs inte delaktiga och organisationen beskrivs som personbunden, hierarkisk och centralstyrd. Samtidigt får medarbetarna sällan återkoppling på om arbetet är väl utfört eller inte.

I rapporten framgår också att medarbetarna inte vågar diskutera frågor som rör myndighetens uppdrag, vilket försvårar möjligheten att utföra ett ”rättssäkert och effektivt” arbete. Många anställda känner sig otrygga, skriver rapportens författare.

Fackförbunden Saco-S, ST och Vårdförbundet delar i ett gemensamt skriftligt uttalande, den bild som framkommer i rapporten. De fackliga representanterna påpekar att man fått ”tydliga signaler” om att problemen förekommer inom hela myndigheten.

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallsten, som lett myndigheten sedan 2019, meddelar nu att hon lämnar tjänsten på egen begäran, ett år innan hennes förordnande löper ut. I höst tillträder hon i stället som vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, meddelar branschföreningen i ett pressmeddelande.

Upptäck mer