Annons

Annons

Louise Ericson får pris

Louise Ericson, ordförande i Svenska Tandläkare-Sällskapets museinämnd, har fått Gotthard Dahlénmedaljen i samband med Tandläkarförbundets förbundsmöte i Stockholm den 6 december.

Louise Ericson fyllde år i går, så medaljen kommer som en försenad födelsedagspresent.
– Det känns helt fantastiskt. Det är ofattbart. Jag känner mig ärad och glad, säger hon.
Louise Ericson får Gotthard Dahlénmedaljen för ”utomordentliga förtjänster inom Sveriges Tandläkarförbunds verksamhet”.
Louise Ericson läste till tandläkare i Stockholm och tog examen 1974. Hon arbetade några år på folktandvården i Björkhagen i Stockholms kommun och blev privattandläkare med mottagning i Solna sedan.

Engagerad i fortbildning

Louise Ericson var aktiv inom Tandläkarförbundet i nio år, som ledamot i förbundsstyrelsen och som ordförande i förbundets efterutbildningsråd.
Hon har också varit en flitig kursdeltagare. Under åren har hon gått ett 90-tal kurser ordnade av Tandläkarförbundet eller Praktikertjänst. Hon har också besökt de flesta odontologiska riksstämmor sedan 1979 och även ett antal i Norge och Danmark.
– Tandläkarförbundets verksamhet och dess kursverksamhet är enormt viktigt för tandläkarna.
Hon har också varit engagerad i att utforma utbildningsplaner för tandsköterskor.

Museinämndens ordförande

Sedan några år tillbaka är hon ordförande i Svensk förening för odontologisk historia och Tandläkare-Sällskapets museinämnd, som ansvarar för de odontologiska samlingarna vid museet i Kista i Stockholms kommun.
– Det är också roligt och lärorikt. Vi får mycket besök på museet. Många vill titta på våra gamla prylar.
I går firade hon till exempel 69-årsdagen på Sällskapets museum med en visning för ett 20-tal tandläkarstuderande från Karolinska institutet. Fira födelsedagen med släkten ska hon göra i morgon.

Gunilla Nordenram

Ny hedersmedlem

Vid förbundsmötet utsågs dessutom Gunilla Nordenram till hedersmedlem i Sveriges Tandläkarförbund.
Hon är pensionär och arbetade tidigare vid Karolinska institutet som landets enda lektor i gerodonti (äldretandvården). Gunilla Nordenram har kallats ”den odontologiska etikens moder”. Bland mycket annat har hon också varit krönikör i Tandläkartidningen.
Gunilla Nordenram gick ut tandläkarutbildningen i Malmö 1964 och disputerade vid Karolinska institutet 1997.
Janet Suslick

Upptäck mer