På tandvårdskliniken i Stockholms innerstad marknadsförs narkostandvård direkt till allmänheten. I reklamen, som under sommaren bland annat setts i tunnelbanan i Stockholm, marknadsförs narkosbehandling hos Bene tandvård med rosa fluffiga moln, starka hästar och diamanter. Uppmaningen om att ”drömma sig bort” under sin tandvårdsbehandling är den samma som på hemsidan.
Vilken målgrupp riktar ni er till med marknadsföringen och i reklamen?
– Till tandvårdsrädda. Framför allt till de patienter som inte gått till tandläkaren på länge och drar sig för det, säger Patrik Mofors, vd för Bene tandvård.
Till skillnad från specialisttandvård med narkostbehandling för tandvårdsrädda krävs ingen remiss, utan vem som helst kan få behandling.
– Absolut! Man behöver inte ha en remiss för att komma till oss, säger Patrik Mofors.
De vanligaste läkemedlen vid narkosbehandling är propfol, midazolam och nitrazepam, som används i kombination och ger en sederande och sövande effekt. Då narkosbehandling alltid innebär en viss risk måste risken vägas mot fördelarna.
På Danderyds sjukhus genomför Folktandvården tandläkarbehandlingar under narkos i de fall det inte går att behandla patienten på annat vis. Det kan bland annat röra sig om att patienten har en funktionsvariation eller andra omständigheter som gör det omöjligt att behandla patienten i vaket tillstånd.
Eva-Lena Åkerlund, klinikchef för orofacial medicin på Danderyds sjukhus, berättar att personalen kan behöva träffa patienten vid mer än ett tillfälle före narkosbehandlingen om denne är tandvårdsrädd.
– Vi har remisskrav för tandvårdsrädda. Patienten behöver ha en tandläkare inom allmäntandvården som skickar en remiss, för vi vill gärna ha en tandläkare att bolla med där patienten kan fortsätta efter narkosen.
Patrik Mofors ser däremot inte narkostandvård som ett sista alternativ utan tycker att kraven ska sänkas för när narkos ska användas. Så länge patienten är tillräckligt frisk och behöver eller vill det, är narkos ett gott alternativ, menar han.
– Beroende på vad som ska göras är jag nog benägen att sänka tröskeln av bekvämlighets- och komfortskäl. Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste ha en sådan fruktansvärd tandvårdsrädsla för att få narkos.
Han säger att patienterna hos dem i regel bekostar narkosen på egen hand, eftersom de inte har någon remiss från allmäntandvården eller intyg från psykiatrin som styrker tandvårdsrädslan, och därmed ger dem rätt till särskilt tandvårdsstöd från regionen.
"Vi vill inte göra något oetiskt utan tala om att det finns en lösning på patienternas behov."
Men klinikens marknadsföring kan vara olaglig. Enligt läkemedelslagen får vårdgivare inte marknadsföra receptbelagda läkemedel till allmänheten.
Elsa Willebrand är utredare för marknadsföringstillsyn på Läkemedelsverket och gör ingen förhandsbedömning av de aktuella annonserna, men resonerar i allmänhet kring marknadsföring av narkosbehandling.
– Behandling är inte reglerat i Läkemedelslagen, men sedan vet jag inte vad Ivo skulle säga. Det kan vara så att någon marknadsför en behandling, men att ett visst läkemedel utgör en dominerande del av behandlingen. Då går det inte att separera marknadsföring av en behandling från marknadsföring av ett läkemedel. Det blir en bedömning i varje enskilt fall.
Patrik Mofors betonar att de inte har några dolda avsikter med sin marknadsföring, utan endast vill erbjuda patienter möjlighet att få tandvård under narkos.
Vad tänker du kring att man inte får marknadsföra läkemedelsbehandlingar till konsumenter?
– Uppenbarligen har jag inga tankar kring det. All form av vård som vi utför innebär ju någon form av läkemedelsbehandling. Den marknadsföring vi gör är inte i syfte att gynna något läkemedelsbolag, snarare att underlätta för de patienter som har ett behov.
– Vi vill inte göra något oetiskt eller någonting dåligt, utan faktiskt tala om att det finns en lösning på patienternas behov, och att man kan få sova under behandlingen.
På Danderyds sjukhus behandlar tandläkarna mellan 45 och 50 barn och vuxna per vecka. Eva-Lena Åkerlund förklarar att de träffar patienten före narkostillfället tillsammans med dennes anhöriga eller personal på ett eventuellt särskilt boende.
Information om tänderna tas, en medicinsk bedömning genomförs och de upprättar en vårdambitionsnivåplan för narkostillfället tillsammans med patienten.
– Målet är att vi ska bli klara med allt på bara en sövning och då har vi ett par timmar på oss. Narkosbehandling är det sista man gör av alla vårdförsök och vi dokumenterar allting. Vi informerar även patienter om de begränsningar som finns med narkosbehandling. Vi sätter exempelvis inte in en bro eftersom patienten måste kunna känna om den sitter bra.
På Bene tandvård, där man utfört tandvårdsbehandlingar under narkos sedan 2012, tar man endast emot vuxenpatienter. En dag i veckan ägnas helt åt narkostandvård, där mellan två och fyra patienter behandlas. Patienten har på förhand fyllt i ett narkosformulär med information om eventuella sjukdomar som sedan bedömts av en läkare. Sövningstiden är max fyra timmar.
– Patienten måste ju kunna kissa, det är inte praktiskt för oss att sätta en kateter. Det gör vi inte på kliniken, säger Patrik Mofors.
Specialister anser att narkos endast ska användas när alla andra behandlingsalternativ har uttömts. Hur kommenterar du det?
– Jag har nog vänt på det litegrann. Innan vi gör en behandling under narkos har vi ett bedömningssamtal där vi sätter upp ett gemensamt mål för vad vi vill uppnå och hur det ska gå till. Ibland kan det vara flera narkostillfällen, ibland kan man hinna väldigt mycket och kanske rentav bli klar på ett, men det krävs i regel en uppföljning och flera behandlingar.
"Beslutet om att använda ett visst läkemedel ska inte fattas av allmänheten."
- Narkos innebär alltid en viss risk, även om den i dag är betydligt mindre än tidigare.
- För en ung, frisk person är riskerna vid sövning mycket liten.
- När det gäller äldre personer som till exempel har problem med hjärtat, hjärnan, blodtrycket eller andningen ökar riskerna både med narkos och med operation. Riskerna måste därför alltid vägas mot vinsterna.
Källa: 1177.se
Men vad är egentligen problemet med att marknadsföra receptbelagda läkemedel till allmänheten? Anders Ullerås, utredare för marknadsföringstillsyn på Läkemedelsverket, förklarar att det kan leda till felanvändning eller överkonsumtion av läkemedel.
– Beslutet om att använda ett visst läkemedel ska ligga hos någon som är utbildad på det området. Beslutet ska inte fattas av allmänheten.
Sederande läkemedel används inom tandvården som premedicinering i syfte att minska oro, rädsla och ångest i samband med tandbehandling.
Indikationer för sedering:
- Vid tandvårdsrädsla för att dämpa oro, ångest och sömnstörningar inför behandling
- Vid behandlingsomognad
- När amnesi önskas i samband med obehagliga ingrepp
- Vid psykogent orsakade kväljningsreflexer
- Vid behandlingssvårigheter pga exempelvis muskeltonusstörning, cerebral pares, intellektuell funktionsnedsättning och demens
- Vid orostillstånd
Sederande läkemedel får inte ersätta ett väl genomtänkt psykologiskt omhändertagande i en lugn tandvårdsmiljö.
Källa: Tandvårdens läkemedel, 2024-2025, Nationellt system för kunskapsstyrning Hälso- och sjukvård, Sveriges regioner i samverkan
Narkos, eller generell anestesi, innebär sövning till kontrollerad medvetslöshet genom inandning (inhalationsnarkos) eller injektion/infusion av läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet.
Sedering, en allmän term för lugnande och ångestdämpande läkemedelsbehandling. Ofta sker sedering intravenöst, men även annan tillförsel av läkemedel kan vara aktuell som till exempel lugnande tablett. Kraftfulla grader av sedering kan förekomma och närmar sig då graden för narkos.
Källa: Wikipedia