Annons

Annons

Ministern: Tandläkare ska etablera sig där det finns behov

Socialminister Jakob Forssmed (KD) är bekymrad över den ojämlika tillgången till tandvård i landet. I en intervju med Sveriges Radio P4 Västernorrland lägger han en del av ansvaret på tandläkarna själva.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte inskränka den fria etableringsrätten-

Kollage. Foto: Colourbox, Kristian Pohl, regeringskansliet

Som Tandläkartidningen tidigare visat är det brist på tandläkare i stora delar av norra Sverige, medan situationen är den omvända i storstadsregionerna.

I ett inslag i Sveriges Radio P4 Västernorrland säger socialminister Jakob Forssmed (KD) att det är ”djupt otillfredsställande att vi inte har en jämlik tandvård i Sverige”. Han ser bland annat den nationella modellen för riskbedömning, som Socialstyrelsen arbetat med och som ska presenteras senast den 31 mars, som en lösning.

Men socialministern lägger också ett ansvar på tandläkarna själva. På frågan från P4 Västernorrlands reporter om tandvården borde ägna sig ”mindre åt tandblekningar och mer åt att hjälpa människor med tandvärk”, är svaret tydligt.

– Ja, det tycker jag är en rimlig prioritering och något man som tandvårdsutbildad också behöver fundera på och reflektera över.

Forssmed säger dock att han inte anser att staten ska styra var tandläkarna etablerar sig, men påpekar samtidigt att det ska ske där behoven finns och att tandläkare ska ägna sig åt tandvård.

– Jag har ingen ambition att ändra på den fria etableringsrätten. Men man behöver se till att man etablerar sig där det finns behov och att de som är tandvårdsutbildade och tandläkarutbildade ägnar sig åt tandvård och inte åt att till exempel spruta in botox i människor, säger Jakob Forssmed.

Upptäck mer