Annons

Annons

Motiverande föräldrasamtal skyddar barn mot ny karies

Ett halvtimmeslångt motiverande samtal med en förälder halverade risken för ny karies hos 5–7-åringar, visar brittisk studie.

Barn som tidigt drabbas av karies har en hög risk att drabbas igen. Detta på grund av att det underliggande beteendet med högt intag av socker, oregelbunden tandborstning och endast symtomatiska besök hos tandläkaren är oförändrat.
Genom att genomföra ett motiverande samtal på 30 minuter med en förälder har brittiska forskare lyckats ändra på beteendet och halvera risken för ny karies. Forskarna utgick från drygt 240 barn mellan fem och sju år gamla som skulle genomgå tand­extraktion på grund av karies. De medföljande föräldrarna lottades till en av två grupper.

Sockerfri läsk och fluoridtandkräm

Den ena gruppen fick ett motiverande samtal med en tandsköterska, skräddarsytt för varje familj, där man tillsammans kom överens om att förändra ett eller flera beteenden, som att byta från vanlig läsk till sockerfri läsk eller att alltid borsta barnets tänder med fluoridtandkräm vid sänggåendet. Vid slutet av samtalet hjälpte tandsköterskan föräldern att boka ett uppföljningsmöte med barnets ordinarie tandläkare tre, fyra månader fram i tiden. Dessutom skickade sköterskan ett sms för att påminna om besöket.
Den andra gruppen fick ett informationssamtal på 30 minuter om tandutvecklingen mellan 6 och 14 års ålder.
Två år senare undersöktes barnen igen. Knappt 190 barn (80 procent) kunde inkluderas i uppföljningen. Det visade sig att 62 procent av barnen i kontrollgruppen hade utvecklat ny karies i en tand som var kariesfri två år tidigare jämfört med 44 procent i testgruppen. Det innebär att risken att utveckla ny karies minskade med 51 procent tack var de motiverande samtalen, konstaterar forskarna.

Upptäck mer