Annons

Annons

Munskärm testas mot snarkning

Den påminner lite om en napp och har i en pilotstudie visat lovande resultat mot snarkning. Nu ska Mary Häggs munskärm testas i en kontrollerad studie.

Mary Hägg är tandläkare, innovatör och forskare, bland annat vid Cent­rum för klinisk forskning i Gävleborg. I november fick hon ett forskningsstipendium på 400 000 kronor för att ta reda på om träning med munskärmen minskar snarkning. Pengarna kommer från Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse.
Att träna med munskärmen ska stärka muskulaturen i tungan, mjuka gommen, svalget och övre luftvägarna. Nu vill Mary Hägg studera hur effektivt det är mot snarkning och andningsuppehåll.
Studien görs i samarbete med Eva Levring Jäghagen, universitetslektor vid institutionen för odontologi i Umeå, och Thorbjörn Holmlund, öron-näsa-halsläkare i Umeå.
Mary Hägg utnämndes till årets yrkeskvinna 2016 av organisationen Business and Professional Women. Hon fick utmärkelsen för sitt arbete med att hjälpa människor med dysfagi att träna upp sväljfunktionen.
2007 lade hon fram sin doktorsavhandling som bland annat handlade om rehabilitering av den orofaciala muskulaturen.

Upptäck mer