Annons

Annons

Ny tandvårdskedja vill växa snabbt

Tandvårdskedjan Dentalum köpte sin första klinik hösten 2019. I dag äger bolaget tolv kliniker och planen är att fortsätta växa snabbt.

Dentalum Operations AB driver i dag tolv kliniker i Stockholm, Västra Götaland, Halland, Jönköping, och Dalarna.
Första kliniken, som ligger i Falkenberg, köptes i september 2019. Sedan dess har elva kliniker köpts i rask takt.
De senast förvärven, genomförda i december 2020, är Vesalis Dental i Jönköping och City Dental, en stor klinik med 17 behandlingsrum i Stockholm.
– Vi har vuxit med drygt en klinik i månaden den senaste tiden och har inte för avsikt att bromsa tillväxten, kanske snarare tvärtom, säger Marcus Ladow, förvärvschef på Dentalum.
Syskonen satsar
Företaget har grundats av syskonen Max Dorthé Ladow som har kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm och Marcus Ladow, som har juristexamen från Stockholms universitet.
– Vi har alltid velat göra något tillsammans. Det tog lite mer än tre år att bygga grundplåten rätt innan vi etablerade Dentalum. Vi kikade på ett par marknader och fastnade för tandvården. Sedan åkte vi runt under ett par år och träffade alla vi kunde inom tandvården för att bilda oss en uppfattning om det fanns utrymme och intresse för en ny aktör, berättar Max Dorthé Ladow, vd på Dentalum.
Köper lönsamma kliniker
Affärsidén är att köpa lönsamma tandvårdskliniker i Norden.
– Vi vill bygga en kedja med hög kvalitet och lönsam tillväxt med en kultur som är motiverande för våra medarbetare. De får stor frihet men också stöd i ryggen, säger Max.
Klinikerna behåller sina varumärken och kan exempelvis fortsätta med samma leverantörer. Samtidigt finns det möjlighet att få hjälp med administration, marknadsfrågor, redovisning och annat för dem som vill ha det.
En annan fördel med att ingå i en större organisation är att man får utbyta erfarenheter och expertis med branschkollegor.
Aktieägare och företagsobligation
Klinikägarna kan bli aktieägare i Dentalum AB, moderbolaget till Dentalum Operations AB. Meningen är det ska vara en långsiktig satsning. De kan lämna Dentalum, men det finns ett avtal som reglerar villkoren.
För att klara av att växa snabbt, utfärdade bolaget en företagsobligation på 300 miljoner kronor i oktober 2020. Löptiden på obligationen är tre år. Det finns en möjlighet att utöka den till sammanlagt 600 miljoner kronor.
Företagsobligationen är noterad på börsen i Frankfurt och senast i oktober kommer den att flyttas över till Stockholmsbörsen.
Obligation är ett dyrare alternativ än banklån.
– Obligationen är den mest fördelaktiga finansieringsformen för Dentalum och ger oss möjlighet att växa i den takt vi vill, säger Max Dorthé Ladow.
Köper fler kliniker
Pengarna ska användas för att fortsätta köpa kliniker. Var de tilltänkta klinikerna ligger och när de kommer att köpas vill han inte kommentera.
Janet Suslick

Upptäck mer