Annons

Annons

Nya regeringen vill utreda ett nytt högkostnadsskydd

Ebba Busch (KD) meddelade under en pressträff på fredagen att den nya regeringen ska utreda ett nytt högkostnadsskydd inom tandvården. Det är inte minst viktigt för landets äldre personer, säger hon.

Chaim Zlotnik

Förhandlingarna mellan M, KD, L och SD, som pågått i över en månad, är nu avslutade. Under en pressträff i riksdagshuset på fredagen meddelade Ulf Kristersson, partiledare för M, att regeringen kommer att bestå av M, KD och L. Det innebär att riksdagen kan gå till statsministeromröstning på måndag. SD får därmed ingen ministerposter.

Viktigt vallöfte

Under presentationen uppgav Ebba Busch (KD) att regeringen ska prioritera ett nytt högkostnadsskydd inom tandvården.

– Vi kommer att fullfölja ett av flera partiers viktiga vallöften, som är tandvården. Det finns ett behov av att utreda ett nytt högkostnadsskydd. Det är viktigt för många svenskar, inte minst för landets äldre.

Tandvård för asylsökande avskaffas

I det så kallade Tidöavtalet skriver de fyra partierna att högkostnadsskyddet ska anpassas efter det som finns i övrig vård. Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras. De speciella regler som finns för asylsökande och personer utan uppehållstillstånd ska tas bort, men det ska dock inte påverka av tandvården som inte kan vänta.

Subvention från första kronan

Tandläkarförbundets ordförande Chaim Zlotnik, tycker att det nuvarande tandvårdsstödet ska utvärderas först. I nuläget är det svårt att uttala sig om vad regeringen vill.

– Se vilka delar som fungerar bra i dagens system. Det kan vara bra att sänka tröskeln för högkostnadsskyddet så att den statliga subventionen går in redan vid första kronan, säger han.

Upptäck mer