Annons

Annons

Ökad information ska stärka patienterna gentemot tandvården

Regeringen har gett TLV i uppdrag att genomföra en informationsinsats för att öka tandvårdspatienters kunskap om bland annat tandvårdens referenspriser och vårdgivarnas prissättning.

Foto: Colourbox

Patienternas kunskap om tandvårdens skyldigheter och tandvårdspatienternas rättigheter ska bli bättre. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, får därför i uppdrag att genomföra en informationsinsats för att ”stärka tandvårdens patienter”.

– Undersökningar visar att tandvårdens patienter inte upplever att tandvården ger tillräckligt med information om exempelvis behandlingsalternativ och priser, säger socialminister Jakob Forssmed, KD, i pressmeddelandet.

Forssmed påpekar vidare att det finns en bristande kännedom om det statliga tandvårdsstödet och att få patienter känner till prisjämförelsen tandpriskollen.se.

– En väl informerad patient kan göra bättre val för sig själv och även ifrågasätta om de upplever att vårdgivare inte följer regelverk. Det är viktigt för att stärka tandvårdens patienter och kontrollen inom vården, säger Jakob Forssmed.

Informationsinsatsen ska enligt regeringen fokusera på att sprida kunskap om tandpriskollen, tandvårdens referenspris samt vårdgivarnas prissättning.

Upptäck mer