Annons

Annons

Oklart om patienter får coronakompensation

Flera månader in på coronapandemin är det fortfarande oklart om patienter kommer att kompenseras när de går miste om tandvårdens högkostnadsskydd på grund av att behandlingsperioden dragit ut på tiden.

Nu är det i alla fall klart att regeringen skickar ut ett förslag på remiss för att ”inom kort” kunna lämna en proposition till riksdagen om kompensation för förlorade subventioner i tandvårdens högkostnadsskydd.
”Regeringen vill kompensera tandvårdspatienter som riskerar att gå miste om de subventioner de har rätt till inom ramen för högkostnadsskyddet”, står det i ett pressmeddelande från socialdepartementet.
De som kan komma att kompenseras är patienter som har gått miste om eller som riskerar att gå miste om de subventioner de skulle ha fått genom högkostnadsskyddet på grund av att tandvården inte har kunnat genomföras inom pågående ersättningsperiod.
Det är i första hand patienter som är över 70 år eller som tillhör någon annan riskgrupp. Det kan också röra sig om patienter som inte har behandlats inom ersättningsperioden på grund av att tandvårdskliniken har haft stängt.
Förslag på remiss
Regeringskansliet har tagit fram ett förslag på en lagändring. Lagändringen behövs eftersom ersättningsperioden är lagbunden.
– Förslaget om att kompensera tandvårdspatienterna är viktigt både för en jämlik tandhälsa och vanligt folks ekonomi. Det kan handla om tusentals kronor för den enskilde, säger socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.
Utkastet på proposition går nu på remiss. När remissrundan är klar planerar regeringen att fatta beslut om propositionen.
Riksdagen fattar beslut
Nästa steg blir att propositionen behandlas av riksdagen. Om riksdagen säger ja, kan regeringen ta fram bestämmelser om hur tandvårdspatienterna ska kompenseras.
Tandläkartidningen har tidigare skrivit om frågan i artikeln ”Tandvården kan bli dyr på grund av Corona”.

Upptäck mer