Annons

Annons

Parodontit i släkten en viktig riskfaktor

Två av tre förlorade tänder hos patienter med parodontit kunde knytas till ett nära släktskap med någon som också hade parodontit, det kan norska forskare visa i en ny studie.

Att ha en nära släktning med parodontit är en starkt prognostiserande faktor för hur lyckad den parodontala behandlingen kommer att vara på lång sikt.
Det kan norska forskare visa efter att de undersökt en testgrupp på 148 föräldrar och deras 154 barn, som alla behandlats för parodontit, och jämfört dem med en kontrollgrupp av 133 matchade föräldrar och barn som också de hade genomgått behandling för parodontit, men som inte hade någon parodontit i släkten.
Samtliga patienter hade behandlats vid en specialistklinik för parodontologi i sydvästra Norge mellan 1986 och 2017. I både test- och kontrollgruppen hade forskarna rensat för styvbarn, adoptivbarn samt alla patienter som inte kom från Nordeuropa.

Tandförluster

I föräldragenerationen hade de som hade en nära släkting med parodontit i snitt förlorat 1,94 tänder. Motsvarande antal för kontrollpersonerna i samma generation som inte hade någon släkting med parodontit var 0,70 tänder.
I barngenerationen var samma siffror 0,65 för dem med en nära släkting och 0,26 för dem utan nära släkting.
Forskarna kan visa att 65 procent av tandförlusterna kunde härledas till ett nära släktskap med en person som också hade parodontit. Föräldragenerationen i testgruppen hade tre gånger så många tandförluster som föräldragenerationen i kontrollgruppen, medan barngenerationen i testgruppen hade 2,7 gånger så många som sin kontrollgrupp.

Upptäck mer