Annons

Annons

Permanent tand togs bort av misstag

Tandläkaren extraherade en permanent tand i tron att det var en mjölktand. Händelsen har anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Nioåringen hade varit hos ortodontisten, som såg att hörntänderna i över­käken låg i avvikande eruptionsriktning. För att underlätta framväxten av de permanenta hörntänderna, rekommenderade ortodontisten att patientens ordinarie tandläkare skulle ta bort fyra mjölktänder.
Tre månader senare var det dags att dra ut mjölktänderna. Barnets vanliga tandläkare var inte på plats, så en annan tandläkare gjorde ingreppet. Röntgen­bilder som togs någon månad efter ortodontistens undersökning visade att mjölktanden 52 inte fanns kvar, men tandläkaren kontrollerade aldrig röntgen­bilderna utan gick efter specialistens utlåtande och drog ut den permanenta hörntanden i tron att det var en mjölktand.
Felet upptäcktes först drygt sju månader senare. Patientens målsman skulle informeras efter samtal med ortodontisten, men eftersom ortodontistens planerade besök på kliniken sköts fram, informerades målsman först drygt tio månader efter att den permanenta tanden hade dragits ut.
Den felaktiga behandlingen innebär att barnet kommer att behöva tandreglering och/eller tandimplantat för att åtgärda vårdskadan.
I Folktandvården Västmanland AB:s lex Mariaanmälan står det:
”Behandlande tandläkare är bedrövad över sitt misstag och är besviken på sig själv. Tandläkaren har tagit lärdom av händelsen.”
Aktuella röntgenbilder ska alltid granskas före extraktion, betonas det i utredningen.

Upptäck mer