Annons

Annons

Pris till pionjärer inom CAD/CAM

Nya starkare material och en auto­matiserad tillverkningsprocess för tandhättor. Forssbergs pris 2017 går till en kombination av ingenjörsvetenskap och odontologi som har förändrat branschen.

Agneta Odén och Matts Andersson får priset för sitt arbete med den material- och metodutveckling som lade grunden för odontologisk CAD/CAM. Deras första samarbete handlade om att ta fram aluminiumförstärkta jacketkronor.
– Jag arbetade med biokeramer på Sandvik när vi fick kontakt. Matts arbetade då med fräsar för titanhättor, berättar Agneta Odén.
Tillsammans löste de problemet med att metall krymper under tillverkningsprocessen. Båda var sedan med och byggde upp tillverkningsenheten för att fräsa fram implantat med CAD/CAM-teknik vid Nobel Biocare.
– Det var en pionjär verksamhet. Om det krånglade i produktionen gick alla ut och hjälpte till, säger Agneta Odén.
I början fick de göra mycket för hand.
– På de första kronorna slipades insidan med hjälp av maskiner men utsidan för hand. Vi hade väldigt korta naglar på den tiden, säger Matts Andersson.
Agneta Odén är teknologie doktor i materialfysik. Efter doktorsexamen undervisade hon om dentala biomaterial på tandläkarprogrammet och läste samtidigt själv till tandläkare.
– Jag var intresserad av material i ett mänskligt perspektiv, säger hon.
Matts Andersson är tandläkare, med ett teknikintresse som startade i hemorten Karlskoga. Under tandläkarutbildningen inspirerades han av Per-Ingvar Brånemarks arbete med implantat. I dag skapar Matts Andersson reservdelar för kroppen inom ortopedi.
Priset delades ut deri samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma den 15 november.

Upptäck mer