Annons

Annons

Privattandläkarna vill ha tandvårdsakut

Branschorganisationen Privattandläkarna vill att en tandvårdsakut för den privata tandvården ska inrättas med pengarna som inte har utnyttjats till tandvårdsstöd på grund av färre patientbesök under pandemin.

Den privata tandvården har tappat cirka 1,6 miljarder kronor fram till september i år på grund av coronapandemin, beräknar Privattandläkarna. Samtidigt har företagen fått cirka 500 miljoner kronor i statligt stöd, främst i form av korttidspermittering.
Enligt organisationen riskerar minst 90 privata tandvårdsföretag konkurs, nedläggning eller rekonstruktion.
Därför föreslår Privattandläkarna att en tandvårdsakut ska startas för att fördela pengarna som normalt skulle ha använts till tandvårdsstöd. Organisationen uppskattar att det rör sig om cirka 600 miljoner kronor i år.
– Samtidigt måste det finnas beredskap att skjuta till extra medel om det behövs, säger Lars Olsson, näringspolitisk chef på Privattandläkarna.
Riktat kontantstöd
Han vill se ett riktat kontantstöd som betalas direkt till de drabbade privata vårdgivarna. Ersättningen ska beräknas på förlorad omsättning och ska administreras av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och Försäkringskassan.
Han vill också att tandvårdsakuten ska ta fram ett särskilt statligt stöd med extra tillsatta medel som ska ges till tandvårdsföretag som inte har fått utföra tandvård på äldreboenden under coronapandemin.
Hur många tandvårdsföretag har hittills gått i konkurs, lagts ned eller har inlett en rekonstruktion till följd av pandemin?
– Privattandläkarna har tyvärr inga uppgifter om det, säger Lars Olsson.
Undantag från skatt
Privattandläkarna anser också att inhyrning av tandvårdspersonal ska omfattas av undantag från skatteplikt från mars 2020 och fram till årsskiftet.
– Vi har varit i kontakt med Skatteverket om det, berättar Lars Olsson.

Upptäck mer