Annons

Annons

Rättsodontologin viktig för mänskliga rättigheter

Rättsodontologi är en fråga om mänskliga rättigheter. Det säger Sakher AlQahtani, som år 2010 tog fram Atlas of tooth development. Metoden används världen över för åldersbedömningar och för att lära ut tandutveckling. – I det moderna samhället finns nya utmaningar på grund av till exempel flyktingströmmar och terrorattacker där offren kan komma från många olika...

Rättsodontologi är en fråga om mänskliga rättigheter. Det säger Sakher AlQahtani, som år 2010 tog fram Atlas of tooth development. Metoden används världen över för åldersbedömningar och för att lära ut tandutveckling.
– I det moderna samhället finns nya utmaningar på grund av till exempel flyktingströmmar och terrorattacker där offren kan komma från många olika länder. Här har rättsodontologi en viktig roll för att fastställa identitet och för åldersbedömningar.
Sakher AlQahtani säger att förståelsen för och arbetsmetoderna inom området dock varierar mellan olika länder.
– Därför grundade jag, tillsammans med två kolleger, Forensic Odontologists for Human Rights. I dag är vi 70 personer från 36 länder som erbjuder hjälp och utbildning för att sprida best practice inom rättsodontologi.
I sitt dagliga arbete är Sakher AlQahtani lektor, konsult inom pedodonti och chef för avdelningen för klinisk rättsodontologi vid College of Dentistry vid King Saud University i Saudiarabien.
Deltagandet i riksstämman är hans första besök i Sverige. Han har redan hittat inspiration till forskning och samarbeten i programmet, ser fram emot att lära sig nya saker och att träffa kolleger från olika kulturer och med olika bakgrund.
– Att vi möts gör att vi kan förstå varandra bättre och att se att det som skiljer oss åt också är vår styrka som människor

Upptäck mer