Annons

Annons

Hon blev först att få riksstämmans nya stipendium

Tandläkaren och forskaren Birgitta Häggman-Henrikson är den första mottagaren av Svenska Tandläkare-Sällskapets riksstämmestipendium för odontologisk forskning, som delades ut på riksstämman i år.

Birgitta Häggman-Henrikson tilldelas 300 000 kronor från Svenska Tandläkare-Sällskapets riksstämmestipendium för odontologisk forskning, för forskningsprojektet e-PROPP som syftar till att göra behandling för orofacial smärta tillgänglig till fler.

Foto: Ingrid Helander

Det nya forskningsstipendiet instiftades 2023 och delades för första gången någonsin ut under årets odontologiska riksstämma i Göteborg.

Birgitta Häggman-Henrikson, professor och övertandläkare vid Malmö universitet, får stipendiet på 300 000 kronor för forskningsprojektet e-PROPP, som handlar om hur man med hjälp av e-hälsa kan nå ut med behandling för orofacial smärta.

– Jag är väldigt glad och tacksam, det här stipendiet gör att vi kan sätta i gång med projektet, sa Birgitta-Häggman Henrikson, strax efter prisceremonin under invigningen av riksstämman.

E-PROPP står för preventing and reducing orofacial pain in the population, och går ut på att använda e-hälsa för att nå ut till många med behandling för att minska smärta i ansiktsregionen.

I dag lider var tionde svensk av någon form av orofacial smärta, men bara en tredjedel av dem får behandling, berättar Birgitta Häggman-Henrikson.

– Många går obehandlade och vi vet att problemet ökar, särskilt bland unga vuxna och tonåringar. Det här är ett sätt att försöka ge en mer jämlik vård som når alla patienter.

Vad konkret är det ni ska göra?

– Mycket av orofacial smärta är relaterad till stress, som kan behandlas effektivt med olika typer av kognitiv beteendeterapi. Med hjälp av till exempel mobiltelefoner kan man enkelt nå ut till patienten med en sådan behandling, liksom med olika avslappningsövningar och hjälp för att kunna förstå och hantera sin smärta, säger Birgitta Häggman-Henrikson.

Tack vare forskningsstipendiet kommer man nu att sätta i gång att testa behandlingsmetoden i en patientgrupp i tandvården i Skåne efter årsskiftet. Det tar dock ett tag innan det kan bli aktuellt att rulla ut den i större skala.

– Sådana här utvärderingar brukar ta några år från det att man testar dem till att de kan implementeras i större skala. Det som är väldigt roligt är att det inte är något test i laboratoriet eller i ett provrör utan att vi testar direkt hos patienten, säger Birgitta Häggman-Henrikson.

Upptäck mer