Annons

Annons

Nyheter 2023-07-03

Så klarar tandläkarna turisttänderna

Gekås Ullared, Visby och Höga kusten lockar många turister varje sommar.

Foto: Jesper Molin, Ingrid Helander, Colourbox

Visby, Ullared, Höga Kusten – under sommaren vallfärdar besökarna till turistmetropolerna. Men hur rustar sig tandvården för anstormningen? Tandläkartidningen har stämt av med folktandvården på turistorterna.

Med sina nästan 5 miljoner årliga besökare är lågprisvaruhuset Gekås Ullared i Halland ett av Sveriges populäraste turistmål. Sommarmånaderna är inget undantag. En rekorddag i juli 2019 besökte drygt 29 000 kunder varuhuset.

För sommarshoppingsugna som får tandvärk är det dock inte Folktandvården i Ullared som gäller. Under sommarveckorna stänger nämligen mottagningen och befintliga patienter och turister med akuta behov tas emot vid kliniken i Falkenberg, drygt tre mil därifrån.

”Likt tidigare somrar så samarbetar hela Folktandvården Halland mellan kliniker för att klara av både det tandvårdsbehov som hallänningar och turister har, och samtidigt kunna erbjuda semester och ledighet för medarbetare”, skriver Anna Stålnacke, kommunikationschef vid Närsjukvården Halland i ett mejl till Tandläkartidningen.

Hon berättar även att under sommaren anpassar klinikerna i länet verksamheten till att prioritera akuta omhändertaganden, medan exempelvis planerade återbesök förläggs till hösten.

Även Höga Kusten i Ångermanland i Västernorrland, lockar många turister som vill vandra i och upptäcka världsarvet. Liksom i Ullared håller Folktandvården Höga kusten i Ullånger stängt under sommaren och all jourverksamhet är förlagd till folktandvården i Sollefteå.

”Så har det varit under en längre tid”, svarar Annette Linné, nytillträdd enhetschef vid Folktandvården Höga Kusten.

En klinik som inte stänger för sommaren är Folktandvården Wisby. Med sina 23 behandlingsrum och 50 medarbetare är det en av Sveriges största folktandvårdskliniker.

Men under sommarmånaderna, då både svenska och utländska turister vallfärdar till Gotland och rosorna stad måste man pausa ordinarie tandvård och bereda plats för sökande som vistas ”mer eller mindre tillfälligt” på Gotland, meddelar Juhani Fischer, enhetschef på Folktandvården Wisby.

– Från midsommarveckan till mitten av augusti, cirka åtta veckor, arbetar 3-4 tandläkarteam endast med akut tandvård.

Den fasta befolkningen i Visby uppgår till cirka 26 000 personer och på hela Gotland finns drygt 61 000 bofasta. Under sommarmånaderna flerdubblas dock befolkningen på ön.

Turister från världens alla hörn söker tandvård i Visby under sommaren.

Vid sidan av bofasta gotlänningar är det sommarboende, turister ”från världens alla hörn” och besättningsmedlemmar från kryssningsfartygen som söker sig till folktandvården, säger Juhani Fischer. De vanligaste tillstånden är värk och infektioner, tandfrakturer och traumafall.

– Men det handlar också om lösa implantatkonstruktioner, trasiga proteser, lossnade kronor, broar, fyllningar, akuta käkleds- och slemhinnetillstånd. Bredden på besvär hos sökande patienter är enorm.

Kliniken får stöttning av egen personal från andra folktandvårdskliniker på ön. Det händer också att man kan timanställa tandsköterskor och tandläkare som vistas på ön och är sugna på att arbeta några veckor.

– Vi har också bra samarbete med privattandläkarna, så nytt för i år är att även tandsköterskor från privattandläkare på Gotland, kommer in någon vecka under sommaren, säger Juhani Fischer.

Förra sommaren spenderades över 750 000 gästnätter i Visby, enligt Tillväxtverket.

Upptäck mer