Annons

Annons

Svensk hjälp viktig för studenter i Tanzania

En ny svensk modell för gåvofinansiering ger stöd till unga tanzanier som vill studera till bland annat tandläkare. Vi besökte Tanzania och träffade David och Witho som lyckats finansiera sina studier genom svenska organisationen Help to Help.

Metallkorgen är full med tandläkarinstrument. De flesta är tänger. Tidboken innehåller noggranna anteckningar om vilka åtgärder som utförts. Merparten är utdragningar, som kostar 4 000 tanzaniska shillings (cirka 15 svenska kronor). En fyllning kan kosta fyra gånger så mycket, så fattiga patienter kan föredra att offra incisiven om det kniper. Om de nu ens går till tandläkaren.
– De flesta av våra patienter kommer hit sent. Här i Afrika åker folk ofta till sjukhuset först när de är väldigt sjuka, säger David Eliakim, 24 år, som förestår den lilla mottagningen.

Levande reklampelare

Han har ett smittande, bländvitt leende – en levande reklampelare för sitt yrke. Och han är en sällsynthet i Tanzania, där det uppskattningsvis bara finns några hundratal tandläkare på en befolkning om 56 miljoner människor.
– Jag försökte hitta något som inte var välkänt, och det finns ett väldigt stort behov av tandläkare här, säger David Eliakim.
Men i ett land som Tanzania är ofta vägen till en högre examen lång och svår – och dyr. Även David höll på att ge upp sin dröm om att bli tandläkare, eftersom han inte fick ekonomin att gå ihop. Men så fick han höra talas om den svenska organisationen Help to Help, grundad av Malin Cronqvist, där företag och privatpersoner kan skänka pengar till lovande unga studenter för att de ska kunna fullgöra studierna.
– Jag blev tipsad av en tidigare stödtagare att söka, och sedan rekommenderades jag att få stöd från Help to Help, säger han.

Help to help

Två av Help to Helps nyckelpersoner på plats i Tanzania är koordinatörerna Naomi Shimba och Andrew Mwakalebela, som följer upp förslag på stödtagare och utfärdar rekommendationer. Vi träffar dem i huvudstaden Dar es-Salaam.
– Visionen är att inte bara förmedla stipendier till studenterna, utan skapa ett helt paket för en potentiell kandidat. Vi försöker gå hand i hand med behovet på marknaden, som till exempel ingenjörsstudenter, sjuksköterskor, läkare, tandläkare och lärare, säger Naomi Shimba.
– Och vi försöker hålla könsbalansen jämn, lägger Andrew Mwakalebela till.

Få tandläkare i Tanzania

Witho Kawogo arbetar som tandläkare på Goa Dental Clinic i Morogoro, Tanzania.
Foto: Joakim Rådström


En annan av stödtagarna i Help to Helps finansieringsprogram är Witho Kawogo i den lilla staden Morogoro. Vi besöker honom vid hans anspråkslösa ”Goa Dental Clinic”.
– Jag blev intresserad av tandvård för att det fanns så få tandläkare i Tanzania. Ute i byarna finns det knappt några alls, säger Witho Kawogo.
Som tandläkare i Tanzania är Witho och David hett efterfrågade och värdefulla. På grund av fattigdomen i landet får de jobba med delvis andra problem än i Sverige.
– Folk från byarna brukar lida av parodontit, tandköttsproblem orsakade av dålig hygien. De som lever i städerna får oftare karies, eftersom de äter mycket sötad mat och sötsaker, säger Witho Kawogo.

Privata college

De som utbildar sig till tandläkare i Tanzania har två möjligheter – att försöka komma in på det enda offentliga universitetet som erbjuder denna utbildning i landet, Muhimbiliuniversitetet – eller att söka till något av de tre privata colleges som erbjuder diplomutbildning inom odontologi, vilket David Eliakim gjorde. Dessa är lättare att komma in på, och är med sina tre år kortare än universitetsutbildningen, men innebär inte en lika kvalificerad utbildning. Även om han kallas ”dentist” i Tanzania är David därför snarast att betrakta som tandhygienist i ett svenskt perspektiv.
– Men med universitetsutbildning kan man tjäna kanske 1,2 miljoner shilling (cirka 4 500 kronor) i månaden. Jag tjänar bara cirka 600 000 (2 250 kronor), säger David Eliakim.

”Första tiden kom det inga patienter”

Efter utbildningen sökte David Eliakim med ljus och lykta efter lediga tjänster, men det var först när han fick kontakt med en läkare i byn Chamazi utanför Dar es-Salaam som han hittade en lösning. Läkaren, som drev en vårdcentral, trodde på David och lät honom öppna en enkel mottagning i huset. En kinesisk tandläkarstol köptes in, liksom en begagnad röntgenapparat, och David kunde börja ta emot patienter.
– Första tiden kom det inga patienter. Jag behövde betala hyran, så det var inte lätt. Sedan började vi göra reklam och det började komma allt fler, säger han.

Landstinget i Älvsborg

På vårdcentralen finns också ett apotek, där farmaceuten Salama jobbar, samt ett komplett laboratorium, där vi möter laboratorieassistenten Jacob. Allt finns på plats på den lilla mottagningen, om än i lite enklare tappning än vad som brukar vara fallet hemma i Sverige. En autoklav för instrumentrengöring står på plats hos David, Jacob har ett avancerat mikroskop och tack vare några donationer har alla vita rockar. ”Landstinget i Älvsborg” står det på Davids bröstficka.
– Vattnet är bara till för att skölja med, inte dricka. Vi har en generator om det blir elavbrott, men den är inte tillräckligt stark för att driva de här maskinerna. Så jag brukar förbereda alla ingrepp i förväg, fylla kompressorn med luft och så vidare, lägger David Eliakim till.
Utöver tiden på kliniken går David dessutom runt i det omgivande samhället och föreläser för skolklasser och lokalbefolkning om allt ifrån god munhygien till sexuell hälsa. Precis den sorts engagerade person som organisationen Help to Help stödjer, tack vare bidrag från Sverige.

Upptäck mer