Annons

Annons

Sverkerpriset till minimalinvasiv teknik

Årets Sverkerpris tilldelas Erik Svendsrud, Oslo, och Tif Qureshi, London. Båda arbetar med att utveckla och lära ut minimalinvasiv teknik.

I den sista skälvande timmen av Odontologisk Riksstämma avslöjades årets Sverkerpristagare: Erik Svendsrud, Oslo, och Tif Qureshi, London.
Båda arbetar med minimalinvasiv teknik och håller utbildningar i ämnet. De berättar om hur de kom i kontakt med Sverker Toreskogs idéer några år efter sin grundutbildning.
­– Under utbildningen lärde vi oss inte att ifrågasätta hur man traditionellt behandlade kariesangrepp. Då, 1985, tog man bort 90 procent av en frisk tand för att få plats med amalgam. När jag lyssnade på Sverker på riksstämman tre år senare tänkte jag att han är genial, säger Erik Svendsrud.

”Det gör att en större andel av befolkningen kan få tillgång till behandling.”

– När jag började lära mig om kosmetisk tandvård kände jag mig obekväm men en del saker vi gjorde. För ungefär femton år sedan började jag inse att patienter som ville ha kosmetisk tandvård var nöjda bara med att få sina egna tänder att se bättre ut, säger Tif Qureshi.
Han berättar om hundratals patienter som har kommit in med önskemål om porslinskronor, men lämnat honom med aligner, blekning och bonding.
– Det gör att en större andel av befolkningen kan få tillgång till behandling, säger Tif Qureshi.

Ortodonti för allmäntandläkare

Han jobbar med att utbilda allmäntandläkare i ortodonti, och medger att han har mött ett visst motstånd från både dem som arbetar med kosmetisk tandvård och från ortodontister.
– Men nu har de insett att det är ett litet begränsat ingrepp vi arbetar med. Det här är ett område som växer och som jag utbildar inom. Det behöver göras på ett guidat sätt, och är inte något alla bör göra, säger Tif Qureshi.

Långsiktiga resultat

Han berättar om de gånger han har träffat Sverker Toreskog och om hur den första av föreläsningarna han lyssnade till gjorde ett livsomvälvande intryck.
– Han pratade om något som jag trodde på, men inte fått bekräftat så tydligt: Det är uppföljningen fem-tio år senare som är viktig. Tandvård ska mätas på långsiktiga resultat, hur det faktiskt blev, säger Tif Qureshi.

”Man får tänka på att slipa så lite som möjligt för att förebygga vidare skador.”

Erik Svendsrud berättar om hur han sedan 1995 har följt Sverkers tankegångar med att avlägsna så lite tand som möjligt.
Han arbetar också med att använda digitala verktyg för att engagera patienten mer i behandlingen, och hur digitala avtryck underlättar ortodonti.
– Man får tänka på att slipa så lite som möjligt för att förebygga vidare skador. Då får vi färre rotfyllningar, mindre parodontit och bättre estetik. Jag tror att fler och fler unga tandläkare ser poängen med detta, säger han.

Utbildningar med Sverker Toreskog

Erik Svendsrud har hållit utbildningar tillsammans med Sverker Toreskog, och fick kliva in som ersättare då kollegan blev sjuk.
– Det var en bra start att föreläsa för 300-400 tandläkare, och sedan har jag fortsatt att undervisa, bland annat i Tifs academy. Sverker lärde mig en sak som jag har med mig ”Always keep a yes on the tip of your tounge.”

Upptäck mer