Annons

Annons

Tandborststudie på äldre visade långtidseffekt

Ett år efter en studie som jämförde elektrisk och manuell tandborstning på äldreboenden hade deltagarna fortfarande sänkt plackförekomst – oavsett borstmetod.

Det handlar inte så mycket om elektrisk eller manuell tandborste utan om valfrihet och bra instruktioner. Så kan ettårsuppföljningen av 100 äldre på nio äldreboenden i Norge som deltog i en studie om tandborstning sammanfattas.
Under studien, som pågick i två månader, fick deltagarna välja om de ville ha en elektrisk eller manuell tandborste, varefter de fick instruktioner för respektive metod. Efter två månader hade båda grupperna en minskad förekomst av plack.
När forskarna undersökte deltagarna igen ett år efter studiestarten var det fortfarande ingen skillnad mellan grupperna, men båda grupperna hade förbättrat sin munhygien och 82 procent hade även ytterligare sänkt plackförekomsten.
Forskarna menar att deras uppföljning visar att fokus på tandborstning och valfrihet när det gäller metod har en positiv långtidseffekt på tandhygienen hos de boende på äldreboenden

Upptäck mer