Annons

Annons

Tandförlust föregår hjärt-kärlsjukdom

Förlorade tänder förutsäger kommande hjärt-kärlhändelser och död. Det konstaterar koreanska forskare, som gjort den största studien hittills av sambandet.

Koreanska forskare kan visa ett dosberoende och linjärt samband mellan tandförlust och hjärtrelaterade sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke samt för död. Forskarna har, i det nationella sjukförsäkringsregistret, följt över 4,4 miljoner personer i sju och ett halvt år för att se hur deras tandstatus relaterar till risken att utveckla olika hjärt-kärlsjukdomar. Det är den största analysen av sambandet som hittills har gjorts.
De över 4,4 miljoner personerna hade en snittålder på 41,5 år, 61,6 procent var män och 2,2 procent hade förlorat fem eller fler tänder. Forskarna utgick ifrån den nationella hälsoundersökningen som genomfördes 2007–2008 då tandstatus redovisades och har sedan följt personerna i 7,5 år. I materialet var det närmare 32 000 personer som fick en hjärtinfarkt, 23 000 fick diagnosen hjärtsvikt, 31 000 fick en stroke, och 68 000 dödsfall inträffade.
Forskarna har använt antalet förlorade tänder som mått på tandhälsan och kan visa en begynnande riskökning för samtliga dessa tillstånd redan vid första förlorade tanden, en risk som sedan ökar på ett linjärt sätt allt eftersom fler tänder förloras.
Riskökningen vid första förlorade tanden var 1 procent för hjärtinfarkt, 1,5 procent för stroke, 1,6 procent för hjärtsvikt och 2,2 procent för död. Att sakna fem eller fler tänder ökade dramatiskt risken att drabbas av en hjärt-kärlhändelse, anger forskarna. Samtidigt poängterar de att fyndet inte bevisar ett orsakssamband.

Upptäck mer