Annons

Annons

Tandhygienister vill fortsätta ge estetiska injektioner

Den 1 juli trädde den nya lagen om estetiska injektioner i kraft. Det innebär att de endast får utföras av legitimerade tandläkare, läkare och sjuksköterskor. Sveriges Tandhygienistförening vill att även deras medlemmar ska få arbeta med estetiska injektioner i ansiktet.

Förslaget om att förbättra patientsäkerheten vid estetiska behandlingar kom i oktober förra året, och då saknades tandhygienisterna bland de utpekade yrkesgrupperna.

Yvonne Nyblom

Yvonne Nyblom


– Tandhygienisterna fanns med i den tidigare Skönhetsutredningen, men nu har man gjort en ny utredning där vi inte finns med. Vi har kontaktat departementet, men har inte fått svar på varför, säger Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges tandhygienistförening.
Hon påpekar att tandhygienister jobbar med injektioner i dag, till exempel för att lägga bedövning, och att de har en grundkompetens för att kunna ta till sig den utbildning som behövs för att göra estetiska injektioner.
– Vi utför både förebyggande vård och behandlingar, och är vana vid att göra riskbedömningar. Det känns logiskt att regeringen skulle kunna ge ett bemyndigande till tandhygienister att göra estetiska injektioner i ansiktet.
Föreningen skickade i december in en ansökan om detta. Den nya lagen säger att regeringen kan godkänna att fler yrkesgrupper kan få utföra estetiska behandlingar.
– Bollen ligger hos regeringen, men vi får inget besked om när de kan titta på detta. Det kan ta månader eller år.
Konsekvensen av den nya lagen är i nuläget att de tandhygienister som har satsat tid och pengar på att arbeta med estetiska behandlingar riskerar att få lägga ned sin verksamhet. Sveriges tandhygienistförening uppskattar att detta berör några hundra personer, både egna företagare och anställda.
– När man nu gör en särskild reglering för detta tycker vi att det är viktigt att få svar på vad som saknas för att tandhygienisterna ska finnas med.

Upptäck mer