Tjänstetandläkarnas lönestatistik för 2020 blir klar i först i början av 2021. Statistiken fördröjs på grund av försenade löneförhandlingar i flera regioner, exempelvis Stockholm och Skåne.
Beräkningar som har gjorts utifrån den statistik som är färdig visar att lönerna ökar. Påslaget för allmäntandläkare 2020 är i genomsnitt 3,01 procent och varierar mellan 2,0 och 4,47 procent.
För specialister är ökningen i genomsnitt 2,75 procent och varierar mellan 1,95 och 5,0 procent.
– Löneutvecklingen är bättre än märket i år – och ska vara det eftersom tandläkare är en viktig grupp, säger Anna Cestar, ombudsman på Tjänstetandläkarna (TT).
”Märket”, löneutvecklingen som sätts av industriavtalet, ger 5,4 procent på 29 månader och utan retroaktivitet för 2020, berättar hon.
Ingångslöner varierar
Anna Cestar har varit i kontakt med TT:s lokala avdelningar och berättar att många har bra samarbete med arbetsgivaren och är ganska nöjda med löneprocessen. Det gäller dock inte alla.
Några typiska kommentarer är att ”trotjänare ligger efter i löneutvecklingen” och att det är ”svårt att rubba arbetsgivarens bedömning”.
Ingångslönerna varierar mellan 31 000 kronor och 38 000 kronor. Genomsnittet är runt 34 500 kronor. Ingångslönen är lägst i Stockholm och högst i vissa glesbygdsområden.
”Kräv traditionella löneförhandlingar”
De lokala TT-avdelningarna har rätt att kräva traditionella löneförhandlingar och Anna Cestar uppmanar dem att göra det.
– Håll stånd mot arbetsgivarens övertalningsförsök att övergå till dialogmodellen, säger hon.
Dataskydd och Las
TT:s utbildningskonferens handlade också om dataskyddsförordningen GDPR och hur det påverkar det lokala fackliga arbetet samt om lagen om anställningsskydd (Las).
På själva föreningsmötet, som för första gången hölls digitalt och som tog ungefär en timme, beslöts att TT:s styrelse sitter kvar ett år till.
Styrelsen består av Chaim Zlotnik (ordförande), Gunilla Carlsson, Carina Bergman, Lena Rignell, Urban Alsenmyr och Isabel Brundin.
Janet Suslick
Annons
Annons