Annons

Annons

Torgny Alstad belönas med etikpris för tandläkare

Torgny Alstad, universitetslektor och övertandläkare vid institutionen för odontologi i Göteborg, får Tandläkarförbundets etikpris på 20 000 kronor.

Enligt prismotiveringen håller Torgny Alstad ”frågor om mänskliga rättigheter och deras betydelse för tandvården levande och inspirerar studenter och kollegor till reflektion kring ställningstaganden när det gäller tandvård för särskilt utsatta patientgrupper.”
– Jag känner mig väldigt hedrad. Spontant kan jag tänka mig att använda pengarna i arbetet med att hjälpa papperslösa att få den tandvård de så väl behöver. Jag arbetar som frivillig inom Rosengrenska stiftelsen och det blir nog där pengarna hamnar, berättar han.
Det finns även planer på att sammanställa migrationsstudier som han har gjort tillsammans med Sara Rangmar, som också arbetar inom Rosengrenska Stiftelsen. En del av pengarna kan komma att gå till omkostnader.
Etikpriset instiftades 2014 för att lyfta fram personer inom tandvården som arbetar med etikfrågor på ett medvetet sätt. Två personer har tidigare fått priset: Barbro Swartz och Erik Kollinius.
Priset delas ut vid Tandläkarförbundets etikdag 2019, som hålls den 15 mars i Stockholm. Årets etikdag handlar om lege artis och etiska riktlinjer i tandvården.

Upptäck mer