Annons

Annons

Universitetstandvården tar över all tandvård på KI

Karolinska institutet har fått en ny organisation för tandvård. Universitetstandvården ansvarar nu för all klinisk verksamhet.

Universitetstandvården driver både utbildningstandvården och specialisttandvården sedan 1 juli. I praktiken kom den nya organisationen i igång i augusti.
Universitetstandvårdens årsomsättning är budgeterad till 169 miljoner kronor 2017.
Statligt anställd tandvårdschef
I samband med omorganisationen har universitetstandvården fått en tandvårdschef: Åsa Bergholm. Hon var tidigare klinikchef i Uppsala och delaktig i folktandvårdens ledningsgrupp där.
– Det är en intressant position hon har. Hon är den enda tandvårdschefen i Sverige som är ansvarig för klinisk verksamhet inom en statlig institution, berättar Mats Trulsson, professor och prefekt vid KI:s institution för odontologi. Som prefekt är han högsta chef.
Sju kliniker
Universitetstandvården består av sju kliniker. Den tidigare vuxenkliniken är uppdelad i tre mindre kliniker: oral rehabilitering, oral diagnostik samt prevention och sjukdomsbehandling.
Specialistkliniken är kvar men är organiserat på ett nytt sätt och har en egen klinikchef, protetikern Jan Eklund.
Röntgenkliniken, ortodontikliniken och pedodontikliniken är kvar utan större förändringar.
Fler ska anställas
De strukturella förändringarna gör det möjligt att utveckla och expandera den kliniska verksamheten, framförallt specialisttandvården, enligt Mats Trulsson. Förhoppningen är att fler specialister kan anställas.
Hur påverkas de anställda av omorganisationen?
– I det vardagliga arbetet är det ingen större skillnad. Det är samma arbete som ska göras. Men det blir en tydlig organisation med mindre kliniker där folk kan känna sig hemma och trygga. Vi hoppas att det ökar effektiviteten och skapar en bättre arbetsmiljö. Förhoppningsvis blir det en bättre arbetsmiljö på kliniken för studenterna också, säger han.
Janet Suslick

Upptäck mer