Annons

Annons

Bilder av det goda livet

Vad gör dig lycklig och frisk? Att plocka äpplen, påta i jord, bestiga berg och njuta av utsikten?

[slideshow]
Sveriges Tandläkarförbund ordnade en fototävling inför Internationella munhälsodagen den 10 september i år. Temat var lycka och hälsa.
Ett 60-tal bidrag skickades in. Tandläkartidningen publicerar ett urval.
Var hittar man lycka? ”Lyckan växer på vår egen åker och kan inte plockas i främmande hagar”, enligt den brittiske satirikern Douglas William Jerrold. Vinnarbilden på äppelplockning i den egna trädgården talar för att han har rätt, medan bilden av glädjeskutt på en främmande strand, som vann fjärde priset, talar emot Jerrolds åsikt.
Vad är hemligheten bakom lycka? Finner man lycka eller skapar man den? Finns det genvägar? Det har funnits många kloka åsikter om det genom tiderna.
”Lycklig är den som inte sörjer det han saknar, utan gläder sig över det han har”, lär den grekiske filosofen Demokritos ha sagt.
Den som tror på lyckan är lycklig, ansåg den tyske 1800-talspoeten Friedrich Hebbel.
”Hemligheten till lycka är att beundra utan att vilja ha”, tyckte den amerikanske poeten Carl Sandburg, medan Albert Schweitzer som vann Nobels fredspris 1952 tyckte att förutsättningarna för lycka var god hälsa och dåligt minne.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade