Annons

Annons

Enkla frågor kan visa förekomst av parodontit

Med hjälp av en modell som använder sig av svaren på enkla frågor går det att identifiera patienter med parodontit med 79–85 procents säkerhet.

Med hjälp av en modell som använder sig av svaren på enkla frågor om ålder, kön, utbildning, rökning, blödning vid tandborstning och förekomst av tänder som sitter löst går det att identifiera patienter med parodontit med 79–85 procents säkerhet. Det kan tyska forskare visa efter att ha testat sin frågemodell i olika tyska populationer.
Forskarna använde sig av data från tre olika tyska studier för att validera att modellen fungerade för olika populationer, något som sällan gjorts för tidigare frågemodeller. De testade också modellen med tre olika definitioner av parodontit och skapade även en modell för att hitta patienter med svår par­odontit.
Forskarna konstaterar att deras modell relativt väl kan prediktera förekoms­ten av parodontit i olika populationer, men eftersom den är konstruerad för populationsmätning avråder de från att använda modellen i klinisk praxis för att hitta enskilda individer.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade