Annons

Annons

Erosionsskador kopplas till livsstil, tandhälsa och BMI

Tre av fyra svenska ungdomar har erosionsskador och hos nästan en av fem är skadorna omfattande.

Tre av fyra svenska ungdomar har erosionsskador och hos nästan en av fem är skadorna omfattande. De med omfattande erosionsskador drack i signifikant högre utsträckning mer läsk, tuggade mer tuggummi, borstade tänderna mer sällan, hade mer karies och högre förekomst av kariesbakterien mutans Streptococci samt hade högre kroppsmasseindex, BMI, än den fjärdedel av ungdomarna som inte hade några erosionsskador. Det kan en svensk studie av närmare 500 20-åringar från Jönköping visa.
Forskarna bjöd 2007 in samtliga 671 individer som 1988 deltagit i en studie kring tandhälsa när de var ett år gamla, knappt 500 kunde undersökas (244 män och 250 kvinnor). En tandläkare undersökte samtliga deltagare och bedömde erosionsgraden på kindtändernas tuggytor och fram- och baksida av överkäkens framtänder.
Forskarna kan konstatera att livsstil, tandhälsa och BMI är faktorer som påverkar erosionsskadorna. Där­emot kunde de inte se att skillnader i förekomst av plack eller gingivit påverkade skadorna, liksom inte heller könet, något som andra studier tidigare har rapporterat.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade