Han har arbetat med tandvårdsrädda patienter i snart 20 år. På Narkoskliniken ges tandvårdsrädda patienter alltid så många valmöjligheter som möjligt. De som väljer KBT-behandling får behandling hos klinikens psykolog. Exponeringsövningarna utförs av tandvårdspersonalen.
– Effekten brukar vara fantastisk. Men jag tror att en viktig anledning till detta är att patienterna har valt behandlingsformen själva och därmed är väldigt motiverade. Behandlingen kräver ganska mycket av patienten, både tidsmässigt och eftersom patienten måste utsätta sig för något den inte vill. I enstaka fall får vi inte lika bra resultat. Det är nästan alltid när patienterna tvingats till behandling av till exempel socialförvaltningen, säger Joakim Skott.
Han är dock något tveksam till tanken att ovana tandläkare ska ställa diagnos och agera som psykologer.
– För dem som är vana vid tandvårdsrädda patienter skulle det säkert fungera bra. Teknikerna är inte så svåra att lära sig. Behandlingen tar dock ganska mycket tid och det blir dyrt för patienten om han eller hon ska betala enligt tandvårdstaxan.
Kombinationen internetbaserad KBT och exponeringar i klinikmiljö är han desto mer positiv till.
– Det tror jag skulle fungera jättebra, allt jag läst om internetbaserad KBT är positivt. KBT lämpar sig väl för internet, helt enkelt, säger han.
Nyckeln om man vill lyckas med tandvårdsrädda patienter ligger i patientmötet, enligt Joakim Skott.
– Det är ett känsligt möte. Bara om tandläkaren är fokuserad och närvarande i situationen känner sig patienten sedd. Först då uppstår det förtroende som krävs för att patienten ska våga utsätta sig för det han eller hon är rädd för.
Tillbaka till artikeln KBT-tekniker effektiva mot tandvårdsrädsla.
Annons
Annons