Annons

Annons

Experten: ”Kan tvingas ge billig vård”

Oftast går det att erbjuda god vård till hemlösa, missbrukare och andra som inte själva kan betala för vården, men det är inte alltid den vården är den bästa.

– Ibland tvingas jag kompromissa och ändra en åtgärd som jag anser som bäst till en som kanske inte är den sämsta, men den billigaste, förklarar hon.
Enligt henne är det ibland ett lotteri om patienten ska få tandvården betald av socialtjänsten.
– Vissa stadsdelar vill gärna betala medan andra med sämre ekonomi har svårt att godkänna bidrag för tandvården.
Hon ger ett exempel på vård där hennes egen syn på vad som behöver göras kommer i konflikt med vad reglerna och ekonomin tillåter:
– Som tandläkare bedömer jag att en viktig tand i munnen kan behandlas och räddas. Det är också vad patienten vill, men socialtjänsten väljer efter samråd med förtroendetandläkaren att endast betala för extraktion. Man anser att patienten klarar sig utan tanden, vilket jag tycker är olyckligt.
Patricia De Palma önskar ett system där plånboken inte bestämmer vad som är bäst tandvård. Och hon jämför med vad som gäller inom sjukvården:
– En läkare får inte välja mellan att byta höft eller inte beroende på om patienten kan eller inte kan betala. Där är det behovet som avgör. Så borde det också vara för tandvård.
Nedan ser ni ett av Patricia De Palmas patientfall:

 
Patienten kom till kliniken för besvär med underkäken. Hon hade inte varit hos tandläkare på flera år.
Hälsoanamnes: Kvinna född 1953. Hon led av hepatit C, diabetes och HIV. Kvinnan rökte 10–20 cigaretter om dagen. Tandvården var oregelbunden, och hon var rädd för att besöka tandvården.
Behandling/kommentar: Total extraktion i överkäken på grund av återkommande infektioner, djupa fickor, patientens orala hygien ej optimal.
Extraktion 45 och 32. Helprotes överkäken och partiell protes underkäken.
Patienten fick ok tandvård vad gäller priset, men kunde ha fått implantat i överkäken och implantat i underkäken om hon hade kunnat betala själv. Tyvärr kunde hon inte det eftersom hon sakande inkomst och bostad och var socialbidragstagare.
Tillbaka till artikeln Glädje att ge vård till dem som saknar medel

Upptäck mer