Annons

Annons

Intraorala fotografier lika bra som undersökning

Det går lika bra att fastställa kariesstatus på barns tänder oavsett om tandläkare får titta på intraorala fotografier av tänderna eller göra en vanlig fysisk undersökning. Det visar en brittisk studie som har använt båda metoderna på 130 femåringar och 140 10-11-åringar från ett socioekonomiskt belastat område i nordvästra England. Med hjälp av en specialkamera...

Det går lika bra att fastställa kariesstatus på barns tänder oavsett om tandläkare får titta på intraorala fotografier av tänderna eller göra en vanlig fysisk undersökning. Det visar en brittisk studie som har använt båda metoderna på 130 femåringar och 140 10-11-åringar från ett socioekonomiskt belastat område i nordvästra England.
Med hjälp av en specialkamera ansluten till en laptop togs upp till 24 bilder inne i munnen på varje barn. Bilderna granskades av fyra erfarna tandläkare som också fick undersöka barnen på vanligt sätt utan möjlighet att koppla samman barnen med deras bilder.
De vanliga undersökningarna gav en kariesprevalens på 42 procent hos femåringarna och 41 procent hos 10-11-åringarna, medan granskning av fotografierna gav en prevalens på 41 procent hos femåringarna och 43 procent hos 10-11-åringarna. Resultat som statistiskt sett är desamma.
Den stora skillnaden mellan metoderna är istället tiden de tar. Medan de vanliga undersökningarna i snitt tog tre minuter tog det närmare nio minuter att ta bilderna och bedöma dem.
Denna tidsskillnad bör ställas mot fördelarna med fotometoden där bilderna kan arkiveras, de möjliggör distansbedömning och kan även användas i utbildningen av nya tandläkare, skriver forskarna.

Upptäck mer