Annons

Annons

Intraorala fotografier lika bra som undersökning

Det går lika bra att fastställa kariesstatus på barns tänder oavsett om tandläkare får titta på intraorala fotografier av tänderna eller göra en vanlig fysisk undersökning. Det visar en brittisk studie som har använt båda metoderna på 130 femåringar och 140 10-11-åringar från ett socioekonomiskt belastat område i nordvästra England. Med hjälp av en specialkamera...

Det går lika bra att fastställa kariesstatus på barns tänder oavsett om tandläkare får titta på intraorala fotografier av tänderna eller göra en vanlig fysisk undersökning. Det visar en brittisk studie som har använt båda metoderna på 130 femåringar och 140 10-11-åringar från ett socioekonomiskt belastat område i nordvästra England.
Med hjälp av en specialkamera ansluten till en laptop togs upp till 24 bilder inne i munnen på varje barn. Bilderna granskades av fyra erfarna tandläkare som också fick undersöka barnen på vanligt sätt utan möjlighet att koppla samman barnen med deras bilder.
De vanliga undersökningarna gav en kariesprevalens på 42 procent hos femåringarna och 41 procent hos 10-11-åringarna, medan granskning av fotografierna gav en prevalens på 41 procent hos femåringarna och 43 procent hos 10-11-åringarna. Resultat som statistiskt sett är desamma.
Den stora skillnaden mellan metoderna är istället tiden de tar. Medan de vanliga undersökningarna i snitt tog tre minuter tog det närmare nio minuter att ta bilderna och bedöma dem.
Denna tidsskillnad bör ställas mot fördelarna med fotometoden där bilderna kan arkiveras, de möjliggör distansbedömning och kan även användas i utbildningen av nya tandläkare, skriver forskarna.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade