Annons

Annons

Nya tänder hela livet

Hajar byter ut sina tänder under hela livet. Praktiskt att inte behöva tandläkare, tycker Daniela Kalthoff, intendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

De flesta hajtänder är utvecklade för att skära, inte krossa. Därför är de triangelformade och har ofta vassa sågtandade kanter.
Hajar har ersättningständer i flera uppsättningar innanför tänderna som är i bruk. När tänder slits loss, fälls nya upp.

Krokodiltänder


Krokodiler och andra reptiler har också tänder som byts ut kontinuerligt.
Hos de flesta däggdjursarter byts däremot tänderna ut högst en gång.

Tappar tänder en bit i taget

Elefanten är ett undantag när det gäller tandväxlingen. Den utvecklar sex tänder i varje kvadrat under livet, men bara en eller två i taget är i bruk.
– Hos elefanter ersätts inte tänderna nerifrån och upp, utan tandväxlingen sker horisontellt. Det är en stor skillnad mellan elefanter och andra däggdjur, säger Daniela Kalthoff.
Den nya tanden växer alltså ut från den bakre delen av käken och trycker fram den gamla, slitna tanden, som elefanten tappar en bit i taget.

Elefanttänder


Sex omgångar med tänder behövs hos elefanten, som kan tugga i sig ett par hundra kilo växter om dagen.

Tänderna vässar sig själva

Bävern är en annan växtätare som behöver slitstarka tänder. Framtänderna växer hela livet – cirka en centimeter i månaden. Så mycket slits tänderna när bävern fäller träd.
Framtänderna har rödbrun emalj på framsidan. Tandsubstansen på baksidan är dentin som är mindre hårt, vilket innebär att tänderna vässar sig själva och är längre på utsidan.
– Bävern är perfekt utrustad och behöver ingen tandläkare, konstaterar Daniela Kalthoff.

Tänderna anpassas efter maten

Djurens tänder visar stor variation. Det beror på att djuren har olika habitat och har anpassat sig till olika sorters mat, berättar Daniela Kalthoff.

Tumlaren har ett 100-tal små tänder som används för att hålla fast fisk, bläckfisk och kräftdjur.

Sågfisken


Sågfisken är en rocka med stora tänder i alveoler på en lång, sågliknande nos. Tänderna byts ut kontinuerligt.
Nosen används för att böka upp kräftor och andra bottendjur. Sågfisken kan också vifta med sågen för att skada fisk i stim.

Upptäck mer