Annons

Annons

Parodontit kan vara ett förstadium till reumatism

Patienter med parodontit har förhöjda värden av flera autoantikroppar karaktäristiska för ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, RA. Det kan brittiska forskare visa i en studie av 194 patienter vid Birmingham Dental Hospital där 96 hade parodontit och 98 inte hade det utan skulle dra ut visdomständer. Fyndet kan visa att tandsjukdomen är ett förstadium till ledsjukdomen,...

Patienter med parodontit har förhöjda värden av flera autoantikroppar karaktäristiska för ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit, RA. Det kan brittiska forskare visa i en studie av 194 patienter vid Birmingham Dental Hospital där 96 hade parodontit och 98 inte hade det utan skulle dra ut visdomständer. Fyndet kan visa att tandsjukdomen är ett förstadium till ledsjukdomen, menar forskarna.
Karaktäristiskt för reumatism är antikroppar mot citrullinerade peptid- eller proteinantigen* som kan detekteras flera år innan sjukdomens symtom blir märkbara. Den aktuella studien kan visa att patienterna med parodontit hade mellan 40 och 110 procent högre halter av tre olika antikroppar medan det inte var någon skillnad för sex andra antikroppar. Lite märkligt var att två av de tre förhöjda antikropparna hos parodontitpatienter var ocitrullinerade varianter av de typiska citrullinerade antikropparna karaktäritiska för RA.
Forskarnas hypotes är att parodontit kan öka förekomsten av antikroppar mot ocitrullinerade RA-antigen som bryter den immunologiska toleransen och möjliggör utvecklingen hos vissa individer av antikroppar mot de citrullinerade varianterna.
* Citrullinerade proteiner uppkommer genom enzymatisk konvertering av aminosyran arginin.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade