Annons

Annons

“Det blir en vi-känsla”

Folktandvården i Örebro har startat ett korp-fotbollslag. Förutom att det är bra träning skapar det också gemenskap över yrkes- och klinikgränserna.

Initiativet till korplaget kom från tandsköterskan Ida Johansson och tandhygienisten Anette Karlsson. Båda spelade klubbfotboll som yngre och tyckte att det var dags att ta upp fotbollsintresset igen.
De började med att försöka få ihop ett damlag, men när det visade sig att det inte blev någon damserie i Örebro i år och laget hamnade i herrserien gick de ut med en efterlysning även efter herrar.

 
Resultatet blev ett mixlag med tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare från sex olika folktandvårdskliniker. Ida Johansson tog kontakt med tandvårdsdirektören Göran Stegersjö som tände på idén och bestämde sig för att stå för anmälningsavgift och matchställ.
Att spela ihop med kolleger skiljer sig till viss del från att spela klubbfotboll, tycker Ida Johansson.
– Det är roligt att få se varandra i andra kläder än arbetskläder. Och att se alla bjuda på sig själva, säger hon.
– Det blir en vi-känsla, en gemenskap över klinikgränserna, fyller Anette Karlsson i.
Anette Karlsson tycker att vi-känslan även spiller över på arbetsplatsen.
– Håller man på med lagsport så får man en känsla för laget. Det tycker jag att man har glädje av även på jobbet, säger hon.
De tycker absolut att fler kliniker borde starta korplag och vill passa på att rikta en utmaning till andra folktandvårdsorganisationer.
– Det vore jättekul om vi kunde träffas och spela en vänskapsmatch eller kanske till och med ordna en turnering, säger Anette Karlsson.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade