Annons

Annons

Sömnbruxism hos barn kan lindras med lugnande medel

Behandling med den lugnande H1-antagonisten hydroxizin (Atarax) minskar problemen hos nio av tio barn som lider av sömnbruxism utan biverkningsproblem. Det visar en iransk randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie på 30 barn med problem med bruxism under natten. Bland dem som fick placebo blev bara drygt fyra av tio hjälpta. Sömnbruxism hos barn kan leda...

Behandling med den lugnande H1-antagonisten hydroxizin (Atarax) minskar problemen hos nio av tio barn som lider av sömnbruxism utan biverkningsproblem. Det visar en iransk randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie på 30 barn med problem med bruxism under natten. Bland dem som fick placebo blev bara drygt fyra av tio hjälpta.
Sömnbruxism hos barn kan leda till alltför tidig nedslitning av tänder och temporomandibulära problem som smärta eller begränsad rörlighet i leden eller huvudvärk. Det saknas dock en bra behandling.
Det finns belägg för att vissa neuroleptikum och epileptikum kan fungera, men biverkningsrisken begränsar användningen. SSRI-medel kan i stället förvärra bruxism och botox-injektioner stoppar visserligen bruxismen, men till priset av temporär muskelparalysering.
Den nya studien visar en möjlig medicinsk behandling med få biverkningar.
Hydroxizin är godkänt i Sverige för behandling av barn från ett års ålder mot klåda eller ångest.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade