Annons

Annons

TNF-alfahämmare hjälper mot både reumatism och parodontit

Reumatoid artrit och parodontit är båda kroniska inflammatoriska sjukdomar som också har många andra kliniska och patologiska likheter. Det är också visat att patienter med reumatoid artrit med ledförstörelse i högre grad var drabbade av parodontit, precis som att patienter med måttlig till svår parodontit hade en högre prevalens för reumatoid artrit. Fynd som talar...

Reumatoid artrit och parodontit är båda kroniska inflammatoriska sjukdomar som också har många andra kliniska och patologiska likheter. Det är också visat att patienter med reumatoid artrit med ledförstörelse i högre grad var drabbade av parodontit, precis som att patienter med måttlig till svår parodontit hade en högre prevalens för reumatoid artrit. Fynd som talar för att det kan finnas likartade mekanismer i botten.
Reumatoid artrit behandlas framgångsrikt med anti-TNF-behandling och nu ville japanska forskare kontrollera vilken effekt TNF-alfahämmaren adalimumab (Humira) hade på RA-patienters tandstatus.
De följde därför 20 patienter med RA som tidigare aldrig hade behandlats med TNF-alfahämmare från behandlingsstart och tre månader framåt. Det visade sig att förutom att RA-patienterna förbättrades ordentligt i sin reumatism så fick de bättre parodontala värden. De fick en signifikant minskning av det gingivala indexet, av antalet ställen med blödande tandkött och av sonderingsdjupet vid mätning av tandfickor. Däremot påverkades inte förekomsten av plack.
Forskarna kan också visa att nio av 495 undersökta serumproteiner minskade signifikant under den tre månader långa behandlingen. Något som kan ha betydelse, men det kräver mer forskning för att slå fast.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade