Annons

Annons

Reportaget 2023-10-27

Allt fler åker till Thailand för att fixa tänderna

Efter att covidrestriktionerna lyfts, och de utländska besökarna börjat återvända till Thailand, hoppas tandvårdsbranschen på att även tandvårdsturisterna ska återkomma.

Foto samtliga bilder: Jonas Gratzer

Många som turistar i Thailand passar också på att gå till tandläkaren under semesterresan. Priserna ligger långt under de i väst, tandläkarna är kompetenta och utrustningen förstklassig. Men det kan finnas risker med tandvårdsturism.

De thailändska stränderna och gatu­maten har länge lockat stora mängder turister. Men på senare tid har allt fler kommit till landet för att också få tandvård under semestern.

– Välkomna till min klinik, säger tandläkaren Paega Jarungidanan och spricker upp i ett brett vitt leende.

Paega Jarungidanan är tandläkare, specialiserad på ortodonti. Tillsammans ed sin man driver hon MOS, som bland annat vänder sig till turister.

Det är i slutet av februari och Thailand har sedan några månader tagit bort samtliga covidrestriktioner. Thailändska företag och entreprenörer inriktade på turism ska nu försöka locka tillbaka de 40 miljoner turister som årligen besökte Thailand före pandemin, och återskapa den miljardindustri som de utgjorde.

– Nu fokuserar vi på att få hit utländska patienter igen, klargör Paega Jarungidanan.

Hennes titel lyder doktor i tandkirurgi, och tillsammans med sin man driver hon MOS, Miracle of Smile, en tandvårdskedja med 30 kliniker. Namnet syns tydligt med tydliga röda bokstäver på vit bakgrund, bland annat här på ett av Bangkoks shoppingcentrum.

Om man som denna kedja även vänder sig till turister måste man göra allt för att underlätta kommunikationen kring behandlingarna. Även om Paega Jarungidanan talar engelska så gör inte alla anställda det.

– Därför har jag precis anställt en tandläkare från Filippinerna som pratar flytande engelska. Hon besvarar mejl och följer ibland med patienterna till våra kliniker, ­säger Paega.

En sådan patient är Heinz Keller från Schweiz som har kommit till kliniken för att få tänderna rengjorda och undersökta. Heinz Keller, som är gift med en thailändska, tillbringar ett par månader om året i Thailand, och passar på att gå till tandläkaren varje gång han kommer till Bangkok. Dagens behandling kostar honom motsvarade runt 700 kronor.

Heinz Keller passar på att gå till tandläkaren varje gång han kommet till Bangkok.

Ett tandläkarbesök uppges kosta runt hälften så mycket i Thailand som i norra ­Europa, och för en schweizare som Heinz är det lätt att se vinsten med ett tandläkarbesök i Bangkok.

– Den här behandlingen hade kostat mig mellan 200 och 300 dollar där hemma, säger han. (Det motsvarar ungefär 2 000–3 000 kronor.)

Heinz Keller berättar att han tidigare har rest till Turkiet för att sätta in proteser med zirkoniumkronor, för att det var mer prisvärt än i hemlandet. Men han kan mycket väl tänka sig att genomgå en liknande behandling här i Thailand.

– Jag litar fullt ut på servicen här, och har aldrig haft dåliga erfarenheter.

Heinz är även nöjd med hur snabbt det går att få en behandling i Bangkok, som är den ort i Thailand där det är vanligast att besökande turister utnyttjar tandvården.

– Hemma i Schweiz får man ibland vänta två veckor på att få en tid, säger han. Här rengör de, röntgar och lagar hål på direkten.

Medicinsk turism ökar snabbt i världen, och beräknades för sex år sedan uppgå till över 700 miljarder kronor, med en årlig tillväxt på runt 30 procent. Thailand toppar listan av hälsoturism, följt av Ungern, Indien, Singapore och Malaysia. EU-medborgare åker främst till Ungern för att ta del av billig tandvård. I Asien är det framför allt Bangkok och Phuket som är kända för billig tandvård, och för att hålla hålla hög kvalitet med välutbildade tandläkare. Där leder amerikaner besöksligan.

De flesta utländska patienter vill ha enkla behandlingar som att laga en tand, rengöra eller bleka tänderna. Tandläkartidningens frilansreporter Johan Augustin passar på att få sina tänder undersökta.

På Paega Jarungidanans 30 kliniker ­arbetar omkring 300 tandläkare och tand­hygienister. Själv är hon utbildad tandläkare sedan 2006, specialiserad inom orto­donti. Hon tycker sig dock se att statusen inom yrket inte är lika hög som förut.

– Det finns många fler tandläkarskolor i dag, säger hon, och förklarar att med allt fler nya kliniker som sprider sig på orter som Bangkok och Phuket så har det blivit stor konkurrens inom yrket.

Tandläkarutbildningen i Thailand är sex år, och Paega tycker att den håller hög klass. Det finns både stat­liga och privata tandläkarutbildningar, där de statliga utbildningarna är mer varierade och ger studenterna en bredare kompetens. En nyexaminerad tandläkare från en statlig skola förväntas arbeta några år inom den offentliga tandvården, med en grundlön på motsvarande drygt 9 000 kronor. Grundlönen för en tandläkare som arbetar för en privat klinik ligger på det dubbla.

– Inom privattandvården är man ofta specialiserade, med färre arbetstimmar och mycket mer i lön.

Även om de flesta besökare vill ha enkla behandlingar som att laga en tand, rengöra eller bleka tänderna, så är det viktigt att förstå kundernas behov. Vissa patienter pratar varken engelska eller thailändska, så därför har klinikerna även medarbetare som kan kommunicera på koreanska, japanska och kinesiska.

Tandvårdskedjan MOS har en lågprisprofil, som förutom turister även lockar ­studenter och kontorsarbetare.

Risker med tandvårdsturism
  • Turister riskerar att tvinga lokala patienter ur köerna eller pressa upp priserna för tandvård.
  • Patientförsäkringen gäller inte för komplikationer som ­uppstår efter en behandling utförd utomlands.
  • Dålig hygien på kliniker kan leda till att smitta förs över till patienter.
  • Behandlingar som utförs i länder där antibiotika kan köpas utan recept, och där resistensutvecklingen är bortom kontroll, utgör en risk för spridning av antibiotikaresistenta bakterier.

Källa: Olsvik Ø och Lund B ”Tandvårdsturism – ökad risk för folkhälsan”, Tandläkartidningen 2019-04-09.

– Japanska patienter skickas över till våra tandläkare som pratar japanska, förklarar Paega, och säger att hon själv inte utför behandlingar på patienter som inte pratar engelska.

De senaste åren har det funnits en del kritik mot medicinsk turism, eftersom det förekommit fall där patienter har tagit med sig svårbehandlade bakterier hem.

– Det har aldrig hänt på någon av våra kliniker. Vi använder autoklav och steriliserar alla verktyg och desinfekterar ytorna. Alla våra kliniker är väldigt rena, säger hon.

Hur lockar man då besökare att komma till just MOS, i Bangkoks djungel av tand­läkar­kliniker?

– Vi får patienter främst genom rekommendationer, och på grund av den hårda konkurrensen så ligger vi lite lägre i pris, ­säger Paega och förklarar att förutom turister så vänder sig kedjan även till lokala studenter och kontorsarbetare.

De flesta utländska besökare passar på att klara av sitt tandläkarbesök i Bangkok för att sedan slappna av på någon ö. En perfekt kombination menar även Heinz Keller.

– Thailand har ju allt. Massage, bra mat, allt är inkluderat – som nya tänder, säger han innan han beger sig ut i huvudstadens myller.

Upptäck mer