Annons
Annons
Nordiskt tema 2025: Oral hygien

Tandläkare har ett kontinuerligt ansvar att informera om betydelsen av regelbundna rutiner för munhygien.
Illustration: Kristoffer Nylén
Här inleds årets nordiska vetenskapliga tema om oral hygien. Den samnordiska redaktionskommittén har valt ut tolv artiklar om bland annat biofilm, rengöringsmetoder, övervakad tandborstning och skadliga hygienrutiner. Artiklarna i serien publiceras successivt under våren.
Redaktionskommittén är stolt över att, för er läsare i de nordiska länderna, kunna presentera en serie artiklar på temat ”oral hygien” eller ”avlägsnande av dental biofilm”.
Vi tandläkare tror ofta att betydelsen av munhygien är självklar, men vi bör inte ta för givet att det är så. I hela Norden möter vi utmaningar i form av en alltmer heterogen befolkning med olika kulturella bakgrunder och uppfattningar. Samtidigt ökar andelen äldre som behöver hjälp med att upprätthålla en regelbunden rutin för munhygien.Därför har vi ett kontinuerligt ansvar att informera, motivera och instruera kommande generationer av barn och föräldrar om hur och när de ska borsta sina tänder. Vi kan också behöva återuppta skolbaserade munhälsoaktiviteter i utsatta områden med lägre socioekonomisk status.
”Vi tandläkare tror ofta att betydelsen av munhygien är självklar, men vi bör inte ta för givet att det är så.”
Artiklarna i det nordiska temat publiceras i nummer 1, 2, 3 och 4 av Tandläkartidningen, samt på tandlakartidningen.se i samband med att respektive papperstidningsutgåva kommit ut.
Hittills publicerade artiklar i serien:
- Biofilmsinducerade orala sjukdomar – riskfaktorer och åtgärder
- Dental biofilm vid karies, gingivit och parodontit – hur ser den ut och när blir den patogen?
- Kontroll av biofilmen vid behandling av parodontit
- Egenvård utan fluorid – är det tillräckligt för att förebygga karies?
- Övervakad tandborstning – är det en effektiv åtgärd för att förebygga karies hos barn?
- Approximal rengöring – betydelsen av tandtråd, tandstickor och interdentalborstar
- Munvårdssystemen för sköra äldre – så kan de förbättras
- Eltandborste eller manuell tandborste – vilken är effektivast?
- Munsköljmedlens roll vid egenvård
För de äldre måste vi kompensera en minskad kognitiv och motorisk förmåga med lämpliga råd om optimala rengöringsmetoder. Det är också viktigt att samarbeta med vårdpersonal för att säkra munhälsan för de som bor på särskilt boende.
En annan utmaning är bristen på arbetskraft inom tandvården, denna är vanligast på landsbygden och i glesbefolkade delar av de nordiska länderna. Det är troligt att olika ”online-lösningar” kan bidra till att möta dessa utmaningar i framtiden.
Detta är några av de ämnen och frågor som tas upp i detta temanummer och vi hoppas att innehållet kommer att läsas, diskuteras och kanske till och med ifrågasättas av våra nordiska kollegor.
Trevlig läsning!