Bakteriefloran förändras mycket de första fyra åren
Fynden visar att det orala ekosystemet hos kariesfria barn är väldigt heterogent. Foto: Colourbox

Bakteriefloran förändras mycket de första fyra åren

Forskning 23 mar 2020
Dela artikeln
Fortfarande vid fyra års ålder var det stor skillnad mellan barnens orala bakteriesammansättning och föräldrarnas, visar ny forskning.

Teorin säger att bakterie​sammansättningen i munnen, det så kallade mikrobiomet, sätter sig under de första åren efter födseln samt att föräldrarnas bakteriesammansättning spelar stor roll för barnens.

Nu har forskare från Holland och USA, i den största studien hittills i sitt slag, följt 119 kariesfria barn från ett års ålder upp till fyra år och analyserat saliv och plackprov vid tre tillfällen under denna tid. Även föräldrarna fick lämna salivprov vid samma tidpunkter.

Kariesfria barn

Resultatet visar att de kariesfria barn­ens mikrobiom vid 1 års ålder var väldigt olika föräldrarnas, men att skillnaderna minskade fram till 2,5 år för att därefter inte förändras så mycket till 4 års ålder. Föräldrarnas mikrobiom var hela tiden mer komplext än barnens och förändrade sig dessutom över tid.

Forskarnas slutsats är att barnens orala ekosystem är väldigt heterogent och dynamiskt samt att sammansättningen även vid fyra års ålder är skilt från föräldrarnas.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch