Begränsad tillsyn av tandtekniska labb
Läkemedelsverket prioriterar inte kontroller på tandtekniska laboratorier. Under hela 2016 gjordes sammanlagt fem kontroller och fram till 10 maj i år har fyra kontroller gjorts. Foto: Colourbox

Begränsad tillsyn av tandtekniska labb

Tandteknik 22 maj 2017
Dela artikeln
Läkemedelsverket gör få kontroller av tandtekniska labb. Bara nio kontroller har gjorts sedan början av 2016.

Läkemedelsverket ansvarar för tillsynen av landets tandtekniska laboratorier. Poängen är att befolkningen ska ha tillgång till säkra tandtekniska arbeten.

Drygt 500 labb är registrerade hos myndigheten. Det görs både slumpmässiga och riktade kontroller.

Mitra Ghannad

– Om vi får signaler på att något är fel, till exempel om labben eller tandläkare anmäler tillbud, kan vi göra kontroller, berättar Mitra Ghannad, koordinator för dentala frågor på Läkemedelsverket.

Utöver det görs kontroller på slumpmässigt utvalda labb.

– Vi tar tempen för att se om de lever upp till det de lovar när de anmäler sig till oss, att de uppfyller kraven i Läkemedelverkets föreskrifter om medicintekniska produkter. När det har varit som mest har vi gjort upp till 20 kontroller om året, säger hon.

De senaste åren har Läkemedelsverket dock inte prioriterat kontroller på tandtekniska laboratorier. Under hela 2016 gjordes sammanlagt fem kontroller och fram till 10 maj i år har fyra kontroller gjorts. Samtliga har varit slumpmässiga kontroller.

Andra problem på det tandtekniska området som Tandläkartidningen har skrivit om är att Läkemedelsverket inte jobbar aktivt med att försöka hitta olagliga tandtekniska labb, det vill säga labb som inte är registrerade hos myndigheten, samt att tandvården äventyrar patientsäkerheten genom att inte rapporterar avvikelser.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch