Här är årets bästa tandläkarstudenter 2021
Erica Johansson, Mohamed Abdulkadir Hussein, Annica Elmart och Agne Kvedaraite är årets bästa tandläkarstudenter. De uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma.

Här är årets bästa tandläkarstudenter 2021

RIKSSTÄMMAN 2021 28 okt 2021
Dela artikeln
Fyra duktiga studenter utses till årets student 2021. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De uppmärksammas också i samband med årets odontologiska riksstämma.

Mohamed Abdulkadir Hussein är årets tandläkarstudent i Umeå.

Mohamed Abdulkadir Hussein

I motiveringen står det:
”Mohamed är en trygg, ödmjuk och empatisk student. Han uppvisar kunskap som sträcker sig över tandvårdens samtliga områden genom klinisk mognad, omsorg och skicklighet. Han arbetar med stor respekt för patienter, medstudenter och övrig personal.”

Hur känns det att få priset?
– Overkligt! Det är extremt hedrande och väldigt kul att just jag får utmärkelsen med tanke på att finns så många begåvade kursare.

Varför tror du att du får priset?
– Jag drivs av utmaningen att lära mig nya saker och hela tiden utvecklas. Jag har alltid ambitionen att bemöta alla jag träffar med respekt.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag ska köpa en examenspresent. Jag tror att jag ska unna mig en resa till värmen för att ladda batterierna innan det blir dags för arbetslivet.

Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Det roligaste är alla de fina människorna jag har träffat genom åren. De praktiska momenten har också varit roliga. Det har varit givande att få omsätta teorin i den kliniska situationen.

Vad har den största utmaningen varit?
– Att hitta motivation i slutet på terminerna när det enda man ser fram emot är ledighet.

Agne Kvedaraite är årets tandläkarstudent på Karolinska institutet (KI).

Agne Kvedaraite

I motiveringen står det:
”Agne Kvedaraite har under sin utbildning visat prov på att kunna tillämpa teoretiska och kliniska kunskaper på ett moget och omdömesgillt sätt. Hon har en utomordentlig god förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar som hon genomför med stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet. Agne har i sin patientvårdande verksamhet visat på ett mycket gott empatiskt och etiskt förhållningssätt. Därutöver kommunicerar Agne med personal och patienter på ett föredömligt och ödmjukt sätt och har också i sin roll i Odontologiska föreningen (OF) mycket konstruktivt deltagit i den extraordinära planeringen av den kliniska verksamheten under pandemin.”

Hur känns det att få priset?
– Det känns naturligtvis ärofyllt att få ta emot en så fin utmärkelse.

Varför tror du att du får priset?
– Jag tycker att alla moment under vår utbildning, både de teoretiska och de praktiska, är viktiga för att kunna bygga en stark grund inför vår framtida yrkeskarriär. Att hitta kopplingar mellan evidens och individanpassad behandling, visa medkänsla till patienter och ha lite konstruktiv självkritik har varit min vardag på tandläkarprogrammet.

Vad ska du göra med pengarna?
– En spahelg med fin middag eller en resa till Frankrike står högt upp på listan.

Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Med tanke på mitt stora intresse för både kliniskt arbete och forskning, har det roligaste varit att jag har kunnat testa på båda. Sedan är det ju alltid kul när man får en perfekt kontaktpunkt, fin kantanslutning och en optimal taper på en rotfyllning.

Vad har den största utmaningen varit?
– Jag insåg ganska tidigt att de fem åren på universitetet ger oss enbart ett smakprov på odontologi i sin helhet och att man aldrig blir fullärd. En stor utmaning har varit att anpassa redan inlärda moment till ändrade riktlinjer och att inse att jag kommer att behöva göra det igen i framtiden.

Annica Elmart är årets tandläkarstudent i Malmö.

Annica Elmart

Prismotiveringen:
”Annica uppvisar en god klinisk förmåga, framför allt ett strukturerat och välplanerat arbetssätt och klinisk praktisk skicklighet. Hon uppvisar ett gott empatiskt och etiskt förhållningssätt i den patientvårdande verksamheten med ett professionellt bemötande gentemot patienter och teamet på kliniksal.”

Hur känns det att få priset?
– Jag känner en enorm lyckokänsla över denna glada och överraskande nyhet, är oerhört tacksam och hedrad av att få denna utmärkelse.

Varför tror du att du får priset?
– Jag har ett stort intresse för yrket och att vara behjälplig till patientens bästa. Är nyfiken och frågorna hur och varför finns alltid med mig. Jag gillar det jag gör och hoppas att det märks i mitt arbetssätt och bemötande gentemot patienter samt kollegor.

Vad ska du göra med pengarna?
– Det kommer bli en fin middag med mina närmaste som stöttat mig genom studieåren. Sedan får det bli något minnesvärt som representerar denna fina utmärkelse och där har jag inte riktigt bestämt mig än.

Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Möjligheten att ha fått lära mig detta spännande yrke tillsammans med härliga kurskamrater och duktiga lärare är det roligaste. Och att se glädjen hos patienter som vågar le och skratta igen.

Vad har den största utmaningen varit?
– Att få tiden att räcka till. Men jag har lärt mig att utnyttja varje liten stund, många bäckar små. Beräkning och optimering av tid kommer också vara till nytta efter examen.

Erica Johansson är årets tandläkarstudent i Göteborg.

Erica Johansson

Enligt motiveringen uppvisar Erica Johansson ”goda teoretiska kunskaper samt god färdighet i det kliniska arbetet. Hon visar på ett gott patientomhändertagande där patienten alltid är i fokus. I det kliniska arbetet har hon alltid ett professionellt bemötande mot både patienter, kursare och handledare och är både omtänksam och empatisk.”

Hur känns det att få priset?
– Jag är chockad och otroligt hedrad att få priset, det känns mycket fint och ärofyllt.

Vad ska du göra med pengarna?
– Det kanske blir en riktigt blöt kväll på en trevlig vinbar. Skämt åsido tror jag att jag ska bjuda med pojkvännen på en härlig weekend. Han har stöttat mig varje dag under de senaste fem åren, så han är värd lite semester.

Vad har varit roligast under tandläkarutbildningen?
– Alla fina människor som jag har träffat. Jag har fått vänner för livet samtidigt som jag har fått en grym utbildning som förhoppningsvis leder till ett arbete som jag kommer trivas med i många år.

Vad har den största utmaningen varit?
– Den största utmaningen för mig har varit att hantera prestationsångest och stress i samband med studierna, samtidigt som livet fortgår utanför Odontologen. Det har varit tufft i perioder, men priset är ett jättefint betyg på att jag har fixat det!
Janet Suslick

På riksstämman

Årets studenter uppmärksammas i samband med invigningen på årets odontologiska riksstämma.
Onsdag 17 november kl 16.00.

 

Dentatuspriset
* Förutom äran, får årets bästa studenter 10 000 kronor vardera.
* Priset har delats ut till en tandläkarstudent från varje utbildningsort i Sverige årligen sedan 1989.
* Prisets formella namn är ”The Bernard Weissman/Dentatus Student Achievement Award” men det kallas ”årets tandläkarstudent” eller ”Dentatuspriset”.

 

Läs mer
Läs om årets studenter genom tiderna här.

 

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2021"

Åke Parmlid och Johan Hagman får årets Sverkerpris

Riksstämman 2021 Årets Sverkerpris delas ut till två personer, Åke Parmlid och Johan Hagman, som båda har intresserat sig för ny teknik och att förmedla sin kunskap till andra.
19 nov 2021

Palwasha Momand vann priset för bästa forskningsrapport

Riksstämman 2021 Palwasha Momand har i samband med årets odontologiska riksstämma tilldelats priset för bästa forskningsrapport.
19 nov 2021

Etik behöver tränas

Att man ska hjälpa andra människor finns i Gunnar ­Hennings dna. Som färdig tandläkare väcktes intresset för samhälls­odontologi och för etiska frågor. Nu är han ord­förande för ­Sveriges Tandläkarförbunds etikkommitté, som vid riksstämman levererar 375 kg etik till medlemmarna.
15 nov 2021
Plusmaterial

Global ambassadör för svensk odontologi får pris

RIKSSTÄMMAN 2021 Att ligga i framkant innebär att alltid ifrågasätta fastslagna sanningar. Det säger Panos Papapanou, professor vid Columbia University i USA. Han får Svenska Tandläkare-Sällskapets International Prize 2021.
10 nov 2021

Han får pris för forskning om kariesprevention

RIKSSTÄMMAN 2021 Svante Twetman, professor emeritus vid Köpenhamns universitet, får Millerpriset vid årets odontologiska riksstämma. Prissumman är på 80 000 kronor.
9 nov 2021

Dentalbranschen tror på välfyllt mässgolv

Riksstämman 2021 Drygt en av fyra utställare uteblir från Swedental i år, men branschen är optimistisk och hoppas på att färre besökare ändå ger möjlighet till bra möten.
9 nov 2021

Björn Klinge får förtjänstmedalj

RIKSSTÄMMAN 2021 Björn Klinge, senior professor vid Malmö universitet och vetenskaplig redaktör på Tandläkartidningen, får Svenska Tandläkare-Sällskapets förtjänstmedalj vid årets odontologiska riksstämma.
8 nov 2021

Tre belönas för att de skapade SKaPa

RIKSSTÄMMAN 2021 Att skapa SKaPa (Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit) var krävande och registret utvecklas fortfarande. Nu får registrets initiativtagare Forssbergs pris – ett erkännande för åratal av slit.
4 nov 2021

Vaccin, protetik och riktlinjer lockar på riksstämman

Riksstämman 2021 Årets odontologiska riksstämma på Stockholmsmässan väntas samla över 1100 personer. Flest kommer på torsdagen då temat är artificiell intelligens, men en vaccinforskande tandläkare lockar även till onsdagens invigning.
4 nov 2021

Riksstämman satsar på smittsäkerhet

Riksstämman 2021 För att minska risken för smittspridning blir det luftigt i lokalerna under Odontologisk Riksstämma och Swedental. Det berättar projektledaren Anders Rudestad.
4 nov 2021

Två professorer delar på Beyronpriset

RIKSSTÄMMAN 2021 Per Alstergren, professor i bettfysiologi, och Victoria Franke Stenport, professor i oral protetik, får Henry Beyrons pris 2021.
2 nov 2021

Bodil Lund får hedersmedalj

RIKSSTÄMMAN 2021 Bodil Lund, ny professor i käkkirurgi vid Karolinska institutet, får Svenska Tandläkare-Sällskapets hedersmedalj 2021 för sin kunskapsspridning inom odontologisk vetenskap.
1 nov 2021

Ola Sollenius skrev bästa avhandling

RIKSSTÄMMAN 2021 En doktorsavhandling om kostnadseffektiviteten vid behandling av tvångsförda korsbett hos åtta- och nioåringar får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
27 okt 2021

Tandvården får nya riktlinjer

SOCIALSTYRELSEN Nya nationella riktlinjer för tandvård börjar gälla 28 september. All tandvård omfattas nu och riktlinjerna vänder sig mer till beslutsfattare än tidigare.
20 sep 2021

Nya nationella riktlinjer för tandvård – Så togs rekommendationerna fram

Vetenskap Denna artikel beskriver hur arbetet med att ta fram de nya nationella riktlinjerna för tandvården bedrivits, och hur de kommer att kunna bidra till kunskap och god vård till Sveriges tandvårdsbesökare. Även om de nya riktlinjerna främst riktar sig till beslutsfattare, ger de också varje tandläkare och tandhygienist vägledning i patientmötet.
4 nov 2021
Plusmaterial

Smärtskola kan hjälpa unga

Smärta En digital smärtskola för ungdomar med käksmärtor har testats i ett pilotprojekt och fått positiv respons av patienterna. Nu vill skaparna sprida den till bland annat allmäntandläkare.
21 sep 2021

Matti Sällberg: Vaccinet tar all hans tid

Porträttet Matti Sällberg är laboratorieforskaren som ville komma närmare patienterna genom att bli tand­läkare. Under flera år kombinerade han tandläkar­arbetet med forskning. I dag tar jakten på ett coronavaccin all hans tid.
2 sep 2020
Plusmaterial

Hon letar samband mellan minne och tuggfunktion

Forskning Linn Hedberg, övertandläkare och doktorand hos Folktandvården Stockholm, undersöker samband mellan tuggfunktion och minne.
13 okt 2021

Uno Fors: AI på väg in i tandvården

Forskning Artificiell intelligens (AI) är ett hett forskningsfält, men många studier har brister, fastslås i en artikel i Journal of dentistry. Uno Fors, professor i data- och system­vetenskap, ger tips om hur du bedömer AI-studier.
11 aug 2021

Nytt regelverk för medicintekniska produkter i tandvården

Vetenskap Den 26 maj började det nya direktivet för medicintekniska produkter inom tandvården att gälla fullt ut. Fokus ligger främst på krav på uppdaterad dokumentation och riskanalys samt förbättrad spårbarhet.
7 okt 2021
Plusmaterial

Bengt Hasséus: Tandläkare kan rädda liv

Porträttet Bengt Hasséus, docent i oral medicin, har ägnat sin forskar­karriär åt att förstå hur immunsystemet reagerar i förstadier till cancer. Han vill att Sveriges tandläkare och tandhygienister i ännu större utsträckning än i dag ska se sig som en del av hälso- och sjukvården.
18 nov 2020
Plusmaterial

Hon kartlägger kunskap

Porträtt Från odontologi till gynekologi. Det kan bli tvära kast för Helena Domeij, tandläkare och projekt­ledare på Statens beredning för medicinsk och ­social utvärdering (SBU).
22 apr 2020

Hon hämtar kunskap från kliniken

Porträttet 40 år inom tandvården – det är lång tid för det är lång tid för en disputerad tandläkare som bara är 57 år. Annika Julihn började som tandsköterske­elev 1979. I dag är hon specialist i pedodonti vid Eastman­institutet i Stockholm och arbetar med ett praktik­baserat forskningsnätverk inom barntandvården.
19 feb 2020

AI: Upplärd maskin hittar karies

Karies AI-systemet har tränat på tusentals röntgenbilder. Nu hittar den så gott som alla kariesangrepp på egen hand.
19 nov 2019

Michael Braian: Totalt digitalt

Metod Med digital protesteknik kan patienter med ömmande skavsår bli ett minne blott. Efter bara två besök kan patienten få en helprotes med mycket bra passform.
29 jul 2019
Plusmaterial

Göran Friman får Forssbergs pris

Riksstämman 2019 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera risk för odiagnostiserat högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det har Göran Friman visat i sin forskning. Nu får han årets Forssbergs pris som belöning.
4 nov 2019

Så förebygger du infektion

Hygien Alla tandläkare gör kirurgiska ingrepp. Att förebygga infektion så långt det bara går är, tillsammans med restriktiv antibiotikaanvändning, bästa vapnet mot antibiotikaresistens. Bodil Lund, käkkirurg som forskar om antibiotikaresistens, tipsar om vad man kan tänka på.
14 maj 2019

Han vill täppa till kunskapsluckorna

Forskaren Utvärdering av metoder inom tandvården och register­studier. Det är två frågor som Aron Naimi-Akbar, docent i odontologisk epidemiologi i Malmö, brinner för.
4 sep 2019

Demonstrerar för snabbare legitimation

Tandläkare utan jobb Tandläkare med examen från länder utanför Europa demonstrerade i dag vid riksdagshuset i Stockholm. De vill ha ett effektivare system så att de snabbt kan få jobba som tandläkare i Sverige.
20 maj 2019

Han vill SKaPa jämlik tandhälsa

Porträttet Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit ­(SKaPa) kan användas för att hitta ojämlikheter i den orala hälsan. Registret går också att använda för att se i vilken utsträckning tandvården är jämlik. Det berättar Lars Gahnberg, Skapas nye registerhållare.
22 maj 2018
Plusmaterial

Tandvården ska styras av kunskap

Evidens Kunskap, inte tradition, ska styra vården. För att det ska bli så, utvecklas nya sätt att sprida och tillämpa kunskap inom tandvården.
5 nov 2018

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi vårat system. Kontakta webbredaktören om du fortfarande har problem att logga in om ett dygn.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch