Karies hos femåringar riskfaktor för ny karies vid tolv års ålder
Bland de barn som hade dentinkaries vid fem års ålder var det 56 procent som fortfarande hade det vid tolv års ålder, visar studien. Foto: Colourbox

Karies hos femåringar riskfaktor för ny karies vid tolv års ålder

Forskning 11 jan 2021
Dela artikeln
Karies i femårsåldern förutspår kariesproblematik i tolvårsåldern, visar ny norsk studie. De förebyggande åtgärderna behöver bli bättre, menar forskarna.

Barn som har karies i sina mjölktänder vid fem års ålder kommer med hög sannolikhet att ha problem med karies även i sina permanenta tänder.

Det visar en norsk långtidsstudie av över 3 200 barn födda 2002 i Ackerhus som har följts från femårsåldern tills de var tolv år.

År 2007 erbjöds drygt 7 000 femåringar att medverka i studien och drygt 5 600, eller 80 procent, tackade ja och genomgick undersökning. År 2014 kallades barnen igen för en undersökning och då kom drygt 3 200 barn, eller 58 procent av de ursprungligen inbjudna.

Av de barn som var kariesfria vid fem års ålder var 48 procent fortfarande det vid tolv år. Av de barn som hade emaljkaries som femåringar hade 37 procent utvecklat dentinkaries, och bland de barn som redan hade dentinkaries vid fem års ålder var det 56 procent som fortfarande hade det vid tolv års ålder.

Att de barn som redan hade karies vid fem års ålder utvecklade mer karies till tolv års ålder visar att de preventiva åtgärder som satts in inte är tillräckliga utan bör ökas, menar forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch