Kariesprevention hos mammor skyddar barnen
Mammorna fick utbildning i oral munhygien för dem själva samt tandhälsoprocedurer för spädbarn. Foto: Colourbox

Kariesprevention hos mammor skyddar barnen

Forskning 7 maj 2020
Dela artikeln
Att sätta in preventiva åtgärder som omfattar utbildning och behandling av mammor till spädbarn skyddar även barnen, visar ny studie.

Det verkar vara möjligt att minska kariesrisken hos barn genom att sätta in preventiva åtgärder hos mammorna. Det visar en turkisk studie av 50 mamma–barn-par där 25 slumpvis utvalda mammor fick genomgå en utbildning i oral munhygien som omfattade demonstrationer av tandborstning och tandtråd för dem själva samt tandhälsoprocedurer för spädbarn.

Mammorna fick även kostråd för sig själva och barnen. Mamma–barn-paren i testgruppen kallades sedan var tredje månad där mammorna fick en klorhexidinbehandling samt en klorhexidinmunskölj att använda de kommande två veckorna. De övriga 25 mammorna i kontrollgruppen fick endast en lektion i oral munhygien.

Efter 18 månader var förekomsten av kariesorsakande bakterier som mutans streptococci och lactobacilli signifikant lägre hos de behandlade mammorna, och deras barn hade inga kariesangrepp, medan 4 procent av barnen i kontrollgruppen hade karies vid tolv månader och 20 procent hade det vid 18 månader.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch