Många äldre väljer bort tandvård

Äldretandvård 8 maj 2018
Dela artikeln
Ekonomin gör att många pensionärer avstår nödvändig tandvård. Det visar en ny rapport från PRO.

PRO har låtit göra en telefonundersökning bland drygt tusen pensionärer, som visar att en av tio avstår från att besöka tandvården, trots att de hade behov av detta. Bland dem som har en årsinkomst under 250 000 kronor avstod nästan en av fyra.

Hälften av dem som har låtit bli att uppsöka tandvården angav att det var av ekonomiska skäl. Enligt PRO motsvarar detta 150 000 personer. Andra vanliga skäl var ”annat” eller att man drar sig för att gå till tandläkaren.

Undersökningen visar dock att de flesta pensionärer är nöjda med sin munhälsa. Åtta av tio tillfrågade svarade att de har en bra eller mycket bra tandhälsa, men denna siffra är lägre, 73 procent, för personer med låg inkomst.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch